Τελευταία Νέα
old

Eurogroup: Σύνδεση της δόσης με e-πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις - Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος

tags :
Eurogroup: Σύνδεση της δόσης με e-πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις - Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος
Σε δύο υπό-δόσεις θα εκταμιευθεί το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ
Αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηρισθεί η ανακοίνωση του Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς από τη μία πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσορίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά από την άλλη ζητούν την πλήρη εκπλήρωση των προαπαιτουμένων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα... ευγενείς προς την Ελλάδα εμφανίστηκαν τόσο ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno όσο και ο Επίτροπο Moscovici αλλά και ο επικεφαλής του ESM, Regling.
Ο κ. Centeno τόνισε ότι «καλωσορίζουμε την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτουμενων από την ελληνική πλευρά.
Ευελπιστούμε ότι όσα έχουν απομείνει θα εκπληρωθουν εντός των επόμενων εβδομάδων», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές εκφράσεις περί των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαό.
Επεσήμανε ακόμη ότι αφού ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Φρόντισε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η Ελλάδα να έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Παράλληλα ο κ. Centeno ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το τι μπορεί να συμβεί μετά το πέρας του προγράμματος της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018.
Για μία ακόμη φορά περισσότερο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο κ. Moscovici, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί τους πάντες - κυβέρνηση και πολίτες - για τις προσπάθειές τους και να τονίσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι κάτι που το επιθυμεί όλη η Ευρώπη.
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκπληρωθεί 99 από τα 110 προαπαιτούμενα και χαρακτήρισε αυτήν την διαδικασία ως «ένα εντυπωσιακό επίτευγμα των ελληνικών αρχών».
Εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τα πάντα εγκαίρως, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο και κατόρθωσε να ξαφνιάσει τους πάντες, ιδιαίτερα εξαιτίας της «ήρεμης» πορείας που ακολούθησε η διαδικασία της γ' αξιολόγησης.
Λίγο πιο τεχνική γλώσσα, κάτι που άλλωστε πράττει πάντα, χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ESM, Regling, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρώτο μέρος της δόσης θα δοθεί στο β' δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ το υπόλοιπο τον Απρίλιο του 2018.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis σε δήλωσή του ανέφερε "θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την καλή δουλειά.
Αναμένω αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ολοκλήρωση όλων των μέτρων γ' αξιολόγησης, μπορούμε να επικεντρωθούμε τώρα στα τελικά στάδια του προγράμματος.

Τσακαλώτος: Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο χρέος

Σχεδόν απόλυτα αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του χρέους και τη χρήση της γαλλικής πρότασης που συνδέει άμεσα το χρέος με την ανάπτυξη.
Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος «υπάρχουν λίγα προαπαιτούμενα που μένουν να ολοκληρωθούν πριν από την εκταμίευση της δόσης
Το θετικό είναι ότι όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί και πλέον συζητάμε για το μέλλον της Ελλάδας.
Θα υπάρξει ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα εξετάσει τη γαλλική πρόταση, βάσει της οποίας συνδέεται το χρέος με την ανάπτυξη.
Η τέταρτη αξιολόγηση δεν είναι τόσο δύσκολη, καθώς το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί, πλέον, στο χρέος.
Η δόση είναι τέτοια ώστε θα μας βοηθήσει να κτίσουμε ένα μαξιλαράκι, το οποίο θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μετά το πέρας του προγράμματος».

Centeno (Eurogroup): Θετική η εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτουμενων από την Ελλάδα

"Καλωσορίζουμε την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτουμενων από την ελληνική πλευρά, ευελπιστούμε ότι όσα έχουν απομείνει θα εκπληρωθουν εντός των επόμενων εβδομάδων, ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.
"Αφού ολοκληρωθούν τα προηγούμενα θα προχωρήσουμε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους της χώρας.
Στη συνέχεια τόνισε ότι "αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα έχει την πλήρη «ιδιοκτησία» του προγράμματος τόσο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όσο και αργότερα.
Δεν συζητήσαμε θέματα που αφορούν το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018".

Moscovici: Σημαντικό να ξεκινήσει έγκαιρα η τεχνική συζήτηση για το θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici τόνισε σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου "έχουν εκπληρωθεί 99 από τα 110 προαπαιτούμενα.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα των ελληνικών αρχών.
Υπάρχει εμπειστοσύνη ότι όλα θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιακή πρόοδο λόγω του σωστού τρόπου με τον οποίο όλες οι πλευρές προσέγγισαν το πρόγραμμα.
Το 2018 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα, επιτέλους, βγαίνει από το μνημόνιο.
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις έκαναν την ελληνική οικονομία πιο ισχυρή να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικές κρίσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω τον φορολογικό της μηχανισμό για τη συγκέντρωση εσόδων.
Οι αρχές έχουν εργαστεί σκληρά για να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα.
Η Ελλάδα θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 αυτό που ήθελε να είναι μία φυσιολογική χώρα της Ευρωζώνης".
Για το θέμα του χρέους ανέφερε πως "ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι να ξεκινήσει έγκαιρα η τεχνική συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες αναφορικά με το θέμα των συζητήσεων για το χρέος.
Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι θετικός.
Είναι ένας οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες.
Νομίζω ότι υπάρχει καλή σχέση με το ΔΝΤ.
Όλοι θέλουμε μαζί μας το ΔΝΤ και θεωρώ ότι θα το έχουμε".

Regling (ESM): Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο κλείνοντας τη γ' αξιολόγηση

Την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο κλείνοντας τη γ' αξιολόγηση και ότι η όλη διαδικασία ήταν πολύ πιο ήπια απ΄ ότι περίμεναν οι περισσότεροι" ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "το πρόσεξαν και οι αγορές, γι' αυτό και οι απόδοσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν.
Φυσικά προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει.
Ο ESM είναι έτοιμος να εκταμιεύσει 6,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αλλά αυτά θα δοθούν με δόσεις.
Τα 5,7 δισ. θα εκταμιευθούν στο β' δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, το 1 δισ. τον Απρίλιο του 2018.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ESM τον Φεβρουάριο του 2018.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

To Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πακέτο πολιτικών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον προϋπολογισμό για το 2018 ο οποίος είναι σύμφωνος με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ.
Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).
Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης να ενισχύουν την συλλογή φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυσαν την ακριβοδικία και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί μέσα από επιπλέον δράσεις που έχουν στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος έγκρισης επενδύσεων, την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν χωρίς λόγο τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών.
Επιτεύχθηκε πρόοδος στο πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περαιτέρω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές.
Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν την συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.
To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσααρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.
Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA.

Η ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικά
 Eurogroup statement on Greece

The Eurogroup welcomes the implementation of almost all of the agreed prior actions for the third review, following the staff level agreement on the policy package that was presented to the 4 December Eurogroup.
Notably, the Greek authorities have adopted the 2018 State Budget which is compliant with the agreed primary surplus target of 3.5% of GDP.
Moreover, the European institutions' compliance report shows that the Greek authorities have over-achieved the fiscal targets set over the last three years (2015-2017).
The Greek authorities have also continued to strengthen tax collection through the Independent Authority of Public Revenue and enhanced the fairness and effectiveness of the social welfare system.
The business environment has been improved by further actions aimed at opening up regulated professions, improving the investment licensing system, lifting regulations that unnecessarily restrict competition in product markets as well as the opening-up the energy markets.
Progress in the framework supporting NPL resolution was achieved through further actions related to the effective operationalization of the out-of-court workout scheme and the start-up of electronic auctions.
The Eurogroup reconfirms the importance of an ambitious comprehensive growth strategy with strong ownership from the Greek authorities.
The authorities are invited to finalize it in cooperation with the institutions well before the end of the programme.
The Eurogroup calls on the Greek authorities to complete the outstanding prior actions as a matter of urgency.
The Eurogroup mandates the EWG to verify the full implementation of the outstanding prior actions on the basis of an assessment by the European institutions.
This will include an assessment to confirm that a continuous and unimpeded flow of electronic auctions is ensured as well as the completion of government pending actions in the field of privatization.
Following the full implementation of the prior actions and subject to the completion of national procedures, the ESM governing bodies are expected to endorse the supplemental MoU and approve the disbursement of the fourth tranche of the ESM programme.
The fourth tranche under the ESM programme amounting to EUR 6.7 bn will be disbursed to Greece in two disbursements, starting with a first disbursement in February of EUR 5.7 bn to cover debt servicing needs, to allow the further clearance of arrears and to support the build-up of the cash buffer of the Greek State, in order to support Greece's return to the market.
The subsequent disbursement for arrears clearance may be approved by the EWG in Spring, subject to a positive reporting by the European Institutions on the clearance of net arrears using also own resources and a confirmation from the European institutions that the unimpeded flow of e-auctions has continued.
The Eurogroup will now turn its attention to the final stages of the ESM programme, which is expected to end in August 2018.
The Eurogroup confirms the start of the technical work by the EWG on the growth-adjustment mechanism, as part of the medium-term debt relief measures to be implemented, if needed, following the successful conclusion of the programme, in line with the agreement in the Eurogroup of 15 June 2017.
The Eurogroup invites the European institutions and the IMF to take into account the holistic Greek growth strategy when updating the DSA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης