Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gerken (CEP): Η Ελλάδα δεν είναι πλήρως αξιόπιστη – Θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση

tags :
Gerken (CEP): Η Ελλάδα δεν είναι πλήρως αξιόπιστη – Θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση
Οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Luder Gerken, επικεφαλής του Center for European Policy
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να «τελειώσει» με τις δυσκολίες εκφράζει ο Luder Gerken, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Center for European Policy (CEP), σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.
Όπως υποστηρίζει η χώρα μας θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση μετά το πέρας του μνημονίου, καθώς δεν είναι ακόμη πλήρως αξιόπιστη και αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμη και μετά από τρία μνημόνια
«Εάν η Ελλάδα είναι ικανή να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 αυτό θα γίνει γιατί οι επενδυτές γνωρίζουν ότι είτε η ΕΚΤ είτε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα τη σώσουν εάν χρειαστεί.
Και νομίζω ότι θα χρειαστεί», τονίζει ο Gerken.
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, κατά τον Gerken.
Το πρώτο ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις που μπορούν να τονώσουν την παραγωγή και επομένως και την οικονομία.
Το δεύτερο είναι το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης, το οποίο ξεπερνά κατά 12% το εισόδημα των Ελλήνων και είναι το μεγαλύτερο της ΕΕ.
Επιμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι βιώσιμη, καθώς λείπουν οι επενδύσεις στη βελτίωση των υποδομών των επιχειρήσεων, αλλά και σε τομείς όπως η παραγωγή και ο εκσυγχρονισμός.
Προκειμένου να καταστεί εκ νέου αξιόπιστη η Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί πιο ελκυστική στους επενδυτές, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις.
Ταυτόχρονα το επίπεδο κατανάλωσης θα πρέπει να υποχωρήσει από το 100% του εισοδήματος, ενώ τα κρατικά κεφάλαια θα πρέπει και αυτά να κατευθυνθούν προς επενδύσεις.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, ειδικά για τους ξένους επενδυτές, αλλά και της διαφθοράς.
Το πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι «τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες δεν πιστεύουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.
Ακόμη και το καλύτερο φάρμακο να χρησιμοποιήσεις, ο ασθενής δεν μπορεί να γίνει καλά εάν πιστεύει ότι στόχος του γιατρού είναι να τον δηλητηριάσει.
Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο Gerken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης