Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καλός οιωνός, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Νέα έξοδος στις αγορές μετά τη γ' αξιολόγηση

Καλός οιωνός, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Νέα έξοδος στις αγορές μετά τη γ' αξιολόγηση
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης 
Προάγγελο θετικών εξελίξεων αποτελεί η σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που σε ό,τι αφορά τους δεκαετείς τίτλους έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το 4% ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εξόδους στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η επόμενη κίνηση εκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις τίτλων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ήδη τα πρώτα επιτυχημένα τεστ εξόδου της χώρας στις αγορές -με την έκδοση ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι και το swap- καθώς και οι προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2018, δημιουργούν το πλαίσιο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης παράλληλα με τη σταθερή αποκατάσταση της πρόσβασής της στις αγορές και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης
Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία συμβάλλουν και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα -που για ακόμη ένα έτος το 2017 ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις- όσο και για την πορεία των βασικών μεγεθών ης οικονομίας.
Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τον αρχικό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ και ανήλθε στο 2,44% του ΑΕΠ, ενσωματώνοντας δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ.
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι το 2018 θα εμφανίσει ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% έναντι 1,6% που εκτιμάται ότι θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017.
Ειδικότερα το ΑΕΠ προβλέπεται ότι το 2018 θα διαμορφωθεί στα 184,691 δισ. ευρώ έναντι 178,579 δισ. ευρώ το 2017.
Η απασχόληση αναμένεται να σημειώσει νέα αύξηση με αποτέλεσμα το επόμενο έτος το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 18,4% έναντι 19,9% φέτος.
Τα έσοδα του νέου προϋπολογισμου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 54,244 δισ. ευρώ έναντι 52,142 δισ. ευρώ φέτος ενώ οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 55,188 δισ. ευρώ έναντι 57,265 δισ. ευρώ το 2017.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προβλέπει δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ όσο και το 2017.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού σημειώνεται ότι: «Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.
Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->