Τελευταία Νέα
Οικονομία

To Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία (SLA) - Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στις 22/1/2018

To Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία (SLA) - Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στις 22/1/2018
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2018 όπου από τον Φεβρουάριο και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη των θρίλερ του Μνημονίου
(upd) Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, o Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici και ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα.
Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, να λάβει χώρα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μετά την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων θα υπάρξει η έκθεση συμμόρφωσης από τους επικεφαλής των θεσμών και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα αποφασιστούν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018.
Μάλιστα ο Moscovici εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές του επόμενου έτους.
Ανάλογη ήταν η εκτίμηση τόσο του Dijsselbloem όσο και του Regling, με τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση όλου του «πακέτου» πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του ESΜ τονίστηκε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωηση του ελληνικού χρέους τέθηκαν σε εφαρμογή, στα πλαίσια της συμφωνίας που υπήρξε στο Eurogroup.
Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ μετά τη λήψη των μέτρων οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 6% έως το 2060 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ περίπου κατά 25% έως το 2060.

Τσακαλώτος: Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει - Στις 22/1/2018 θα ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση

Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup.

«Ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup.
Ήταν πολύ καλή γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια για την πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς» δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι «τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα» και ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων «το συντομότερο δυνατό».
«Επίσης, ήταν καλή συνάντηση γιατί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, K. Regling ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η μείωση του χρέους μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 25% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αντί για 20% που προβλεπόταν αρχικά» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
«Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό» επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».
Εξάλλου, ο Ευ. Τσακαλώτος χαιρέτισε την εκλογή του Πορτογάλου ομολόγου του στη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης, ανέφερε ότι έχει την υποστήριξη πολλών μελών του Eurogroup, παρ' όλο που πολλοί σημείωσαν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει βάλει «αρκετά ψηλά» τον πήχη. «Έχει πολλή δουλειά μπροστά του όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κανονικές εργασίες του Eurogroup, αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής αρχιτεκτονικής και του εύχομαι κάθε επιτυχία» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Dijsselboem: Εξαιρετικά καλή είδηση το κλείσιμο της SLA - Υπάρχει ανησυχία για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται δικαστικά

Την εκτίμηση ότι ήταν εξαιρετικά καλά νέα η έιδηση ότι υπήρξε τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "απόδεικνύει τη δουλειά που έγινε και από τις δύο πλευρές.
Τα επόμενα βήματα ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα - Αρκετά εξ αυτων πριν από τα Χριστούγεννα και μερικά στις αρχές 2018.
Μετά την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων θα υπάρξει η έκθεση συμμόρφωσης από τους επικεφαλής των θεσμών και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα αποφασιστούν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018".
Παράλληλα ο κ.Dijsselbloem αναφέρθηκε και στο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας πως "υπήρξε συζήτηση για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και των μελών του που αντιμετωπίζουν δικαστικά προβλήματα.
Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους.
Αυτοί οι ειδικοί ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε με τις γνώσεις τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δικαστήρια.
Τονίσαμε ότι γι' αυτό το θέμα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των μελών του Eurogroup και τονίσαμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα".
Παράλληλα έδωσε τα συγχαρητήριά του στο νέο πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno.
"Είχαμε τέσσερις εξαιρετικούς υποψηφίους.
Ο Mario έχει την πλήρη στήριξη του Eurogroup.
Κάνοντας απολογισμό της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup ανέφερε πως "υπήρξαν ορισμένες πολύ δύσκολες στιγμές.
Όταν ξεκίνησα ως πρόεδρος του Eurogroup υπήρξε η εξαιρετικά δύσκολη κρίση στην Κύπρο.
Λάβαμε πολύ δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις.
Νομίζω, όμως, ότι για την Κύπρο λάβαμε τις σωστές αποφάσεις.
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ένα από τα δυσκολότερα-Θέλαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Για εμένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό.
Επίσης ήταν σημαντικό να υπάρξει μία συμφωνία που θα οδηγούσε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Νομίζω ότι μία κρίσιμη στιγμή είναι και αυτή που αφορά την τραπεζική ένωση, που θα πρέπει να είναι προτεραιτότητα του Eurogroup".

Moscovici: Η SLA που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα προήλθε από εξαιρετικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις

"Το Staff Level Agreement που επιτέυχθηκε με την Ελλάδα προήλθε από τις εξαιρετικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε με την ελληνική πλευρά, είναι μία εξαιρετική είδηση, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών την χαιρέτησαν", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Παράλληλα τόνισε πως "το επόμενο μέρος είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να το πράξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22/01/2018.
Θεωρώ ότι η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει σε αυτή την ημερομηνία.
Η Ελλάδα γνωρίζουμε ότι θα ξεπεράσει τον στόχο για το πλεόνασμα το 2017 και υπήρξε συμφωνία και για το πλεόνασμα του 2018.
Υπήρξε συμφωνία για μία στρατηγική ανάπτυξης, την οποία θα χτίσει και θα εφαρμόσει η Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς διακοπή τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως αυτές που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα".
Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του Eurgoup τονίζοντας πως "θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Mario Centeno για την εκλογή του.
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά θέματα από αυτά που αντιμετωπίσαμε μαζί με τον Jeroun όταν ανέλαβε πριν 5 χρόνια.
Θέλω να γνωρίζεις Mario ότι θα έχεις όλη μου τη στήριξη, αλλά και τη στήριξη της Κομισιόν -Jeroen, όταν ανέλαβες την προεδρία, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται κρίση ύπαρξης -Ζήσαμε ορισμένες δραματικές στιγμές.
Βρήκαμε, όμως, τον δρόμο-Νομίζω ότι χάρη σε σένα τα καταφέραμε".
Επίσης έριξε τα βέλη του και στον Γ. Βαρουφάκη τόνίζοντας χαρακτηριστικά "Jeroen νομίζω ότι πραγματικά θα πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο για όλα αυτά.
Όχι όπως το βιβλίο του Βαρουφάκη που περιέρχει μυθοπλασία, αλλά αυτά που συνέβησαν στην πραγματικότητα από τους πραγματικούς ενήλικους μέσα στο Eurogroup."

Regling:  Θέσαμε σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους

Ευτυχής για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement που επιτέυχθηκε με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "είμαι τόσο ευτυχής όσο και οι υπόλοιποι για την ολοκλήρωση του SLA με την Ελλάδα.
Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα γίνει γρήγορα, ώστε να είμαστε έτοιμοι, ίσως στα τέλη Ιανουαρίου 2018, να προχωρήσουμε σε εκταμίευση
Εφαρμόσαμε σειρά μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωσή μας, στα πλαίσια της συμφωνίας που υπήρξε στο Eurogroup - Θεωρουμε ότι θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μετά τη λήψη των μέτρων οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 6% έως το 2060 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ περίπου κατά 25% έως το 2060".
Στη συνέχεια ο κ. Regling τόνισε πως "το Eurogroup τον Μάιο του 2016 αποφάσισε τη μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος και ότι αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε άμεσα. Αυτό πραγματικά κάναμε και εμείς και όπως όλα δείχνουν υπήρξε επιτυχία.
Εαν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μέτρων και εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε αυτήν την κίνηση".

ESΜ: Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - Μείωση κατά 25% έως το 2060

Ο ESM θέτει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον ESM σκοπός είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με τον EFSF .
Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Η προηγούμενη εκτίμηση του Μηχανισμού ήταν για μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κατορθώσει να εξέλθει του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εφήρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017.
Σκοπός του πακέτου είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) .
Τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.
"Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από ένα χρόνο.
Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ", δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM.
Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.
Το πακέτο αποτελείται από τρία στάδια μέτρων.
Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σχήματα.
Στο πλαίσιο του πρώτου, η ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM.
Ο EFSF και ο ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε swap για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.
To τρίτο μέτρο την άρση (waiver) της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Η άρση αποφασίστηκε στην αρχή του έτους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τα μέτρα αυτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του EFSF τα υιοθέτησε στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

ESM implements short-term debt relief measures for Greece

The European Stability Mechanism (ESM) has successfully implemented the short-term debt relief measures for Greece over the course of 2017. The package is intended to reduce the interest rate risk on Greece’s outstanding loans with the European Financial Stability Facility (EFSF) and ESM. It is expected to substantially reduce the country’s debt burden over the longer term.
“The ESM is delivering the package of short-term debt relief measures for Greece that euro area finance ministers endorsed a year ago. This will help the country in its efforts to regain the confidence of markets. Greece must now continue reforming its economy, so that it can successfully exit its third assistance programme by August 2018,” said Klaus Regling, the Managing Director of the ESM.
The ESM now estimates that the total package of short-term debt relief measures will reduce the country’s debt-to-GDP ratio by about 25 percentage points by 2060, and the gross financing needs-to-GDPratio by around six percentage points.
This is a bigger reduction than foreseen in the original estimate of 20 percentage points and five percentage points respectively over that period.
The package consists of three measures. The first was completed at the beginning of 2017: the extension of the weighted average maturity and the smoothing of Greece’s repayment profile.
The second measure, reducing Greece’s interest rate risk, consists of three different schemes. Under the first, a bond exchange, floating-rate notes held by Greek banks are ultimately exchanged for cash.
These funds are raised by issuing longer-dated EFSF and ESM bonds.
The EFSF and ESM have completed the issuance to fund the scheme.
The second scheme foresees the ESM entering into swap arrangements to stabilise the cost of funding charged to Greece.
The programme has now been put in place, and the interest rate risk of all outstanding loans to Greece has been reduced as planned.
As planned from the beginning, the ESM will continue to be active in the derivatives market for maintenance of this programme.
The third scheme, known as matched funding, will be implemented as planned in 2018, subject to market conditions. The scheme matches long-term funding transactions to future loan disbursements to Greece.
The third measure consisted of the waiver of a step-up margin for 2017, related to the EFSF debt buy-back loan.
The waiver was formally approved at the beginning of this year.
Euro area finance ministers endorsed these measures at the Eurogroup meeting on 5 December 2016, and the Board of Directors of the ESM and the EFSF adopted them on 23 January of 2017.
For further information on the short-term debt relief measures for Greece, please consult the explainer on the ESM website.


Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr


Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.
Νωρίτερα, ικανοποιημένος για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα (SLA) δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του ελληνιού προγράμματος.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την επίτευξη SLA με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι εξαιρετικό ότι η συμφωνία έκλεισε εγκαίρως.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ρ. Moscovici, δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος την ικανοποίησή του για την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
«Στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσω τους υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα», δήλωσε ο Moscovici.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.
«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «θετικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».
Συνεχίζοντας, ο Moscovici ανέφερε ότι «συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννιά μήνες αλλά και των «κρίσιμων» συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

Eurogroup: Επικυρώνεται η SLA αλλά ο Τσακαλώτος επικεντρώνεται σε νέο ομόλογο, χρέος, μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης

Ο υπουργός Οικονομικών που σήμερα (4/12) μεταβαίνει στο Εurogroup  έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά τα σενάρια που αφορούν την «επόμενη μέρα» - και όχι απαραίτητα αυτά που συνδέονται με την μεταμνημονιακή εποχή και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου. «Επόμενη μέρα» για τον «στρατηγό» της πλατείας Συντάγματος είναι και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την άντληση «φρέσκου» επενδυτικού χρήματος με την έκδοση ενός ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας από τον  Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ) του οποίου τα νήματα κινεί ο Στέλιος Παπαδόπουλος.
Άλλωστε επενδυτικού χαρακτήρα είναι και το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις  Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο υπουργός θα φύγει αυτή την Πέμπτη (7/12) για Νέα Υόρκη προκειμένου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» να προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η Christin Lagarde από το ΔΝΤ , o Declan Costello από την ΕΕ και ο Νicola Giamarolli από τον ESM.
Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο «τετ α τετ» με τη Lagarde εν όψει και της απόφασης (σ.σ. θα ληφθεί τον Φεβρουάριο) που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με το ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια.
Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu  ήταν ιδιαίτερα διαλλαχτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο πάρκο» για την κυβέρνηση ιδιαίτερα δε μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Επίσης, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η ενσωμάτωση μέσα στο κείμενο των μέτρων λιτότητας ως το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο ) βοήθησαν στην σύντμηση του χρόνου της 3ης επισκόπησης.     
Η αλήθεια είναι ότι η 4η και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει - σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό -   αρχές Μαρτίου του 2018 κρύβει πολλές ενέδρες, κυρίως στο φορολογικό πεδίο, για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές μετά τα τόσα δισ. ευρώ που εκταμίευσαν με χαμηλό επιτόκιο πλην όμως με σκληρές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία την Αθήνα εάν δεν τις συνεχίσει… Τα μέτρα για το χρέος θα είναι το κλειδί για τις νέες δεσμεύσεις.
Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης