Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Moscovici για σφικτές παροχές και αποκρατικοποιήσεις εξπρές με στόχο έσοδα 5,4 δισ έως το τέλος του 2018

Μήνυμα Moscovici για σφικτές παροχές και αποκρατικοποιήσεις εξπρές με στόχο έσοδα 5,4 δισ έως το τέλος του 2018
Για τις εξαγγελίες που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ο επίτροπος Moscovici συνέστησε ότι αυτές θα πρέπει να είναι «μαζεμένες» και να μην παρεκκλίνουν της μνημονιακής γραμμής
Σφικτό «πακέτο» παροχών και ιδιωτικοποιήσεις «εξπρές» ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για έσοδα 5,4 δισ. έως το τέλος του 2018 που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την κυβέρνηση με το καλημέρα της 3ης αξιολόγησης.
Ειδικά για τις εξαγγελίες που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ο επίτροπος Moscovici συνέστησε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι αυτές θα πρέπει να είναι «μαζεμένες» και να μην παρεκκλίνουν της μνημονιακής γραμμής.  
Ήδη το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αποτελεί έναν από τους πυλώνες των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα έχει συγκεντρώσει την δυσαρέσκεια των δανειστών που δεν θα ησυχάσουν εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στις διατάξεις που αντίκεινται με την φιλοσοφία άλλων ψηφισμένων νόμων για τα εργασιακά.
Επίσης, ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι οι δανειστές και από το γεγονός ότι ενώ η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να εντάξει στο εργασιακό νομοσχέδιο ρυθμίσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης επέλεξε να μην το κάνει.
Όπως, ήταν φυσικό το μεγαλύτερο κομμάτι της συνάντησης απασχόλησε η γ' αξιολόγηση και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017.
Για τους θεσμούς ιδανικά θα ήταν αυτή να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2017, έτσι ώστε η 4η επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να ξεκινήσει από το 2018 και ει δυνατόν να υπάρξει άλλη μία 5η που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να «χτίσει» το μαξιλάρι της ρευστότητας των 10 δισ. που είναι και ο στόχος της προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της για μόνιμη πρόσβαση στις αγορές.
Βέβαια, οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για μία καθαρή έξοδο στις αγορές και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Τώρα αν αυτή η γραμμή είναι η ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Τούτο θα εξαρτηθεί από και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αφού στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι στις αγορές για άντληση ρευστότητας, αλλά και για βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων.
Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει χρεωθεί με 95 έως το τέλος του 2017 και άλλα 18 για το 2018 με αυτά που βρίσκονται στην «ουρά» να είναι και τα πιο δύσκολα.
Αν δεν βγάλει καινούργια το ΔΝΤ που θεωρείται ο αστάθμητος παράγοντας από αυτά που βγάζουν μάτι είναι τα 5,4 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές με την ενεργοποίηση του νέου Υπερταμείου - Αν και γνωρίζουν ότι οι κρατούσες συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν την Ελλάδα του Μνημονίου εντούτοις ζητούν από την κυβέρνηση να ανεβάσει ταχύτητα.
Τη χθεσινή (5/9) συνάντηση Τσακαλώτου - Moscovici - Χουλιαράκη απασχόλησε και ο προϋπολογισμός του 2018,ο τελευταίος των μνημονίων, ο οποίος ενσωματώνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τη νέα χρονιά.
Πρόκειται για μέτρα που αφορούν, κυρίως, περικοπές σε επιδόματα, ασφαλιστικές εισφορές, παροχές στην υγεία άλλες συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις αλλά και νέα «χαράτσια», όπως είναι ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα.
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ενώ μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες που θα κάνει ο  πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και οι οποίες χθες συζήτησε η ελληνική αποστολή με τον Γάλλο επίτροπο.
Το μήνυμα που έστειλε ο Moscovici είναι ότι αυτές θα πρέπει να είναι λογικές και συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα.    

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης