Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 500.000 τα εγκατεστημένα POS - Τα πρόστιμα από την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

tags :
Στα 500.000 τα εγκατεστημένα POS - Τα πρόστιμα από την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017
Οι τρόποι φοροδιαφυγής με τη χρήση των POS
«Καμπάνα» ύψους 1.500 ευρώ θα πέφτει από αύριο από τα μικτά συνεργεία ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομιών στους καταστηματάρχες που δεν έχουν  τοποθετήσει την ηλεκτρονική συσκευή POS  ενώ η καταληπτική ημερομηνία τοποθέτησης  είναι η σημερινή Πέμπτη  27 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης είχε ζητήσει  ολιγοήμερη  παράταση  μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αλλά δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα οι 85 επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να διαθέτουν την ηλεκτρονική συσκευή POS και ανάμεσά τους είναι οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί αλλά και οι δικηγόροι, οι οποίοι τελικά υποχρεώνονται να διαθέτουν POS με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι το λιανικό εμπόριο δηλώνει έτοιμο.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του εμπορίου είναι εδώ και πολλά χρόνια ο πλέον εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό χρήσης πλαστικού χρήματος και εφιστά την προσοχή όλων, αφού οι ελεγκτικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν συμμορφωθεί όσοι εντάσσονται στις 85 επαγγελματικές κατηγορίες, που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS.»   

Έπεσαν οι προμήθειες στα POS

Η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα POS εκτινάχθηκε στα ύψη με τις τράπεζες να τρέχουν να προλάβουν τα αιτήματα των επαγγελματιών.
Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος είπε στο bankingnews ότι το τελευταίο μήνα, και σε ημερήσια βάση έδιναν περισσότερα από 4.000 POS όλες οι τράπεζες.
Πλέον στην εγχώρια αγορά ο αριθμός των POS «αγγίζει» τις 500.000 όταν  πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 150.000.
Η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτική χρήση των POS θα εκτινάξει την αξία  των συναλλαγών  μέσω  των POS πάνω από τα 23 δισ. ευρώ ενώ πριν από δύο χρόνια μετά βίας ήταν στα 13 δισ. ευρώ. 
Η σημαντική αύξηση των POS έριξε έως 50% τις προμήθειες των τραπεζών σε σχέση  με το παρελθόν.
Οι  ποσοστιαίες  προμήθειες  κατά μέσο όρο διαμορφώνονται κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας καθώς διευρύνθηκε η πελατειακή βάση.
Η χρήση των POS αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή ενώ το υπουργείο Οικονομικών δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.    

Ποιοι θα πληρώσουν το  πρόστιμο. Τι πρέπει να ξέρουν οι νέες επιχειρήσεις

Το μέτρο πάντως αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά την 27η Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, αν δεν έχουν εγκαταστήσει συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης.
Στην περίπτωση που μια επιχείρηση έκανε έναρξη δραστηριότητας από τις 27 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου 2017.
Όποια επιχείρηση πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από τις 28 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να εγκαταστήσει POS εντός 30 ημερών από την έναρξη δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση κάνει έναρξη δραστηριότητας στις 20 Αυγούστου, είναι υποχρεωμένη να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
Το πρόστιμο για μη εγκατάσταση POS είναι 1.500 ευρώ, αλλά μειώνεται στο μισό εφόσον ο παραβάτης το εξοφλήσει εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του σε αυτόν ή αν εντός 30 ημερών από τον έλεγχο που του διενεργήθηκε προσκομίσει στην υπηρεσία που διενήργησε τον έλεγχο τιμολόγιο από το οποίο αποδεικνύεται ότι απέκτησε συσκευή POS.
Επίσης, θα πρέπει να εγκαταστήσουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά την ένδειξη ότι «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ 'Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ».
Αν δεν την έχει εγκαταστήσει, ή την έχει εγκαταστήσει σε μη εμφανές σημείο, ή με διατύπωση που δημιουργεί περιθώρια παρερμηνειών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι τρόποι φοροδιαφυγής και με τη χρήση των POS

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσουν άμεσα ελέγχους για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση των υπόχρεων, με αιχμή τις τουριστικές περιοχές.
Οι έλεγχοι θα είναι λεπτομερείς καθώς στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι ορισμένοι επιτήδειοι βρήκαν ήδη τρόπους να παρακάμπτουν τα POS. Μια πολύ συνηθισμένη μορφή είναι η μη έκδοση απόδειξης ακόμα και στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχουν δεχτεί τη σχετική πληρωμή μέσω των POS.
H πρακτική αυτή εμπεριέχει ένα ρίσκο για τους επαγγελματίες, καθώς ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να ελεγχθεί το παραπάνω είναι με τη φυσική παρουσία του ελεγκτή στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου. Ο ελεγκτής ζητά την κίνηση της συσκευής POS και τη συγκρίνει με την ημερήσια μνήμη της ταμειακής μηχανής.
Εκεί εντοπίζονται χρεώσεις μέσω καρτών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει ειδικό λογισμικό σε κεντρικό επίπεδο που να συνδέει το Τaxisnet με τα συστήματα χρέωσης καρτών, ο έλεγχος από απόσταση που θα μηδένιζε το σχετικό φαινόμενο δεν υπάρχει.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη πρακτική φοροδιαφυγής στην εποχή των POS είναι η εγκατάσταση και χρήση συσκευής POS η οποία, όμως, είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό και ξένο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών. Με τη χρήση αυτών των συσκευών, η καταγραφή των χρεώσεων δεν γίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά σε αλλοδαπό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα η ελληνική Εφορία να μάθει για αυτές τις συναλλαγές. Εκτός από το ότι όταν οι πληρωμές γίνονται σε αλλοδαπό POS δεν εκδίδονται αποδείξεις, η ύπαρξη αυτών των συσκευών είναι και παράνομη, βάσει της νομοθεσίας για τα capital controls. Μάλιστα, έχουν ήδη κατασχεθεί εκατοντάδες συσκευές POS που είναι συνδεδεμένες με αλλοδαπά συστήματα εκκαθάρισης πληρωμών. Συνήθως όποιος διαθέτει τέτοια συσκευή POS διαθέτει και μια "ελληνική" συσκευή την οποία επιδεικνύει στους ελεγκτές σε περίπτωση ελέγχου.
Ο τρίτος δρόμος που χρησιμοποιούν όσοι επιθυμούν να αποφύγουν το δίχτυ των συσκευών POS είναι να διαθέτουν και μια δεύτερη συσκευή, η οποία, όμως, δεν είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία, αλλά με τραπεζικό λογαριασμό τρίτου.
Με αυτόν τον τρόπο ο επαγγελματίας συγκεντρώνει τις εισπράξεις του σε λογαριασμό που δεν είναι δεσμευμένος από την Εφορία ή τράπεζες –στη περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών–, ενώ αποφεύγει και την έκδοση αποδείξεων όταν δέχεται πληρωμές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης