Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι φορείς θα «ξεδιψάσουν» πρώτοι με τα 800 εκατ. της δόσης για τα ληξιπρόθεσμα – Δραματική η κατάσταση

Ποιοι φορείς θα «ξεδιψάσουν» πρώτοι με τα 800 εκατ. της δόσης για τα ληξιπρόθεσμα – Δραματική η κατάσταση
Από την δόση.... τα 6,9 δισ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και μόλις τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά.
Μπορεί τα 1,6 δισ. από το δάνειο του ESM που προορίζονται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των 6,5 και πλέον δισ. ευρώ των εσωτερικών χρεών του ελληνικού κράτους πλην όμως είναι απολύτως αναγκαία για να μπορέσει να ξεδιψάσει η αγορά.
Το ελληνικό δημόσιο είχε φτάσει πάλι να χρωστά τεράστια ποσά σε προμηθευτές (3,2 δις. ευρώ), συνταξιούχους (1,5 δις. ευρώ) και φορολογούμενους που ήταν καρφωμένοι πάνω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς περιμένοντας με μεγάλη αγωνία επιστροφές φόρων ύψους 1,9 δις. ευρώ.

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο με τις επιστροφές από ΦΠΑ. Το ύψος των ποσών που βρίσκεται σε καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που αναζητούν «ανάσα ρευστότητας» στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος χρόνος αναμονής επιστροφής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις φθάνει σήμερα τις 357 ημέρες ενώ κανονικά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90 ημέρες…
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας είναι απορίας άξιο για το ποιο υπουργείο, φορέας ή υπηρεσία θα προλάβει να πάρει πρώτο λεφτά από το τσεκ με τα 7,7 δις. των δανειστών που σήμερα πιστώνονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
Βέβαια όπως είναι γνωστό από αυτή την δόση τα 6,9 δισ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και μόλις τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα κιόλας ξεκινάει και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε το 80% των χρημάτων αυτών να φθάσει στην πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει ανοικτή την γραμμή πίστωσης για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το Φθινόπωρο.
Το οικονομικό επιτελείο καλείται να βάλει φτερά στα πόδια έτσι ώστε στον έλεγχο που θα γίνει σε δύο στάδια από τον ESM, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τα λεφτά αυτά να έχουν εμφανιστεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Για το πρώτο κρας τεστ  το υπουργείο Οικονομικών έχει 40 ημέρες στην διάθεση του για να κινητοποιήσει τον μηχανισμό εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποφύγει το «πέναλτι»  των δανειστών.
Ποιο είναι αυτό;
Η χώρα να χάσει κονδύλια τα οποία θα ήταν πραγματικό «χρυσάφι» για την ανάπτυξη.
Έτσι αν ως τότε έχουν μείνει αδιάθετα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ενεργοποιείται ο όρος επιστροφής των χρημάτων που έχει βάλει ο ESM.
Πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί ο Αύγουστος καθώς θα πρέπει σε ένα μήνα που ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί να καλύψει το μεγάλο κύμα των πληρωμών.
Θεωρητικάτα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και του EΟΠΠΥ που είναι και τα περισσότερα (ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ) και θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις).
Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.
Στην κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο πλέον να πιέζονται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφού βάσει κοινοτικής οδηγίας που αποτελεί πλέον και μνημονιακή δέσμευση το κράτος είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει τόκο υπερημερίας 8%, για καθυστερήσεις πληρωμών όπως πληρώνουν οι ιδιώτες όταν χρωστάνε και δεν πληρώνουν στο κράτος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης