Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη αποκαλύπτει το σχέδιο του 2015 για το παράλληλο νόμισμα

Ο Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη αποκαλύπτει το σχέδιο του 2015 για το παράλληλο νόμισμα
H κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους
Λεπτομέρειες για το σχέδιο εισαγωγής σε παράλληλο νόμισμα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το 2015, αποκάλυψε ο Glenn Kim, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Bebe Grillo.
Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τον Glenn Kim, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.
Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις, από τον Ιανουάριο έως σχεδόν τον Ιούλιο του 2015, της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς βρίσκονται σε αδιέξοδο, με την ελληνική πλευρά πολλές φορές να προσέρχεται σε συναντήσεις με τους εταίρους χωρίς στοιχεία, πόσο μάλλον προτάσεις, η στενή ομάδα του Γ. Βαρουφάκη επεξεργαζόταν υπό απόλυτη μυστικότητα ένα Plan Β, μέρος του οποίου ήταν η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος.
Ο Kim αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.
Παρότι ο ίδιος στην ομιλία του δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εργάστηκε πάνω σε αυτό σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει σε μαγνητοσκοπημένο διάλογο με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds τον Ιούλιο του 2015, που είχε αποκαλύψει η «Κ», ότι «ο πρωθυπουργός προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο, μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Plan Β».
Στους μήνες, λοιπόν, που είχε στη διάθεσή της η ομάδα του Kim αντιμετώπισε από την αρχή κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι η ελληνική οικονομία εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση», ενώ η κοινωνική συνοχή είχε πλέον διαρραγεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε «υιοθετήσει την αρχιτεκτονική μιας κρατικής μηχανής που δεν ήταν δική της, ενώ η διοικητική ικανότητα ήταν πολύ χαμηλή», λέει ο νυν σύμβουλος του Ευκλ. Τσακαλώτου.
Συγχρόνως, ο κ. Kim τονίζει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είχε οικονομικές γνώσεις, η χρήση του e-banking ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν περιορισμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης