Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπάχαλο με τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα ΙΧ, ενώ έχουν κατατεθεί πινακίδες κυκλοφορίες - Ο Γ. Πιτσιλής στέλνει ραβασάκια

Μπάχαλο με τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα ΙΧ, ενώ έχουν κατατεθεί πινακίδες κυκλοφορίες - Ο Γ. Πιτσιλής στέλνει ραβασάκια
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 ευρώ και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από αυτούς που πιάστηκαν στο «δόκανο» των ελέγχων
«Αλαλούμ» με τα πρόστιμα που έστειλε στους φορολογούμενους η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (A.A.Δ.Ε.).
Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) ενημερώνοντας τους φορολογούμενους ότι έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο που δεν διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 ευρώ και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από αυτούς που πιάστηκαν στο «δόκανο» των ελέγχων.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που έχουν αρμόδιες υπηρεσίες και ο διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής.
Ο φορολογούμενος πολίτης ακόμη μία φορά πρέπει να αποδείξει το αυτονόητο δηλαδή ότι έχει παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε πλήρη ακινησία.
Είναι απορίας άξιον για όσα συμβαίνουν με το φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να εντοπίσει τα πιο απλά, δηλαδή να γνωρίζει ότι οι πινακίδες έχουν κατατεθεί στη αρμόδια διεύθυνση συγκοινωνιών.
Οι χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και στη χειρότερη περίπτωση να πληρώσουν το πρόστιμο, αφού πιστοποιήθηκε, για να έρθει στη συνέχεια η ίδια υπηρεσία να αναγνωρίσει το λάθος και να ξεκινήσει διαδικασία επιστροφής του προστίμου ή να πιστώσει το φορολογούμενο με το συγκεκριμένο ποσό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα έφυγε από το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών πήγε στη Δ.ΗΛΕ.Δ., χωρίς να γίνει έλεγχος αν τα αυτοκίνητα που εμφανίζονται ανασφάλιστα έχουν παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας!
Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα οχήματα είναι όντως ανασφάλιστα υποχρεούνται να πληρώσουν το παράβολο, προκειμένου να μπορέσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.
Τα στοιχεία όσων δεν πληρώσουν το παράβολο θα σταλούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν στην επιβολή των ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή στην αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων και στην επιβολή επαυξημένων προστίμων.
Το τραγελαφικό της όλης διαδικασίας είναι ότι στο email αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οπότε κακώς κατηγορήθηκαν ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα.
Ωστόσο, ο καταλογισμός του προστίμου στην καρτέλα του φορολογημένου δεν διαγράφεται ενώ υπάρχει και η απειλή για επιπλέον ποινικές κυρώσεις στο φορολογούμενο.
Ο φορολογικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανεπαρκής και αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά είναι να τους ταλαιπωρεί, χωρίς να κανένας από τους αρμόδιους να μη αναλαμβάνει την ευθύνη για την αναστάτωση που προκλήθηκε σε χιλιάδες φορολογουμένους χωρίς λόγο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έφυγαν ηλεκτρονικά περισσότερα από 1.150.000 και όποιον … πιάσουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης