Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γεφύρι της Άρτας» το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση - Αναστέλλονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ή θα δοθεί νέα παράταση

«Γεφύρι της Άρτας» το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση - Αναστέλλονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ή θα δοθεί νέα παράταση
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε διαβεβαιώσει ότι πριν τη λήξη της παράτασης θα φέρει προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο περί αυθαίρετης δόμησης
«Παγώνει» η αγορά ακινήτων καθώς αναβάλλονται όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων όπως και οι μεταβιβάσεις …χάρη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εμφανίζεται ανέτοιμο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη αυθαίρετη δόμηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, υπογράφει τη μία μετά την άλλη παράταση μέχρι την κατάθεση του νέου νομοσχέδιου που θα ρυθμίζει την αυθαίρετη δόμηση.
Η εκπνοή της τελευταίας παράτασης λήγει την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε διαβεβαιώσει ότι πριν τη λήξη της παράτασης θα φέρει προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο περί αυθαίρετης δόμησης.
Οι βασικοί στόχοι του υπουργείου είναι να μειώσει τα πρόστιμα και να διευκολύνει κυρίως τους παραβάτες να τα αποπληρώσουν βάζοντας ως κριτήριο τα ετήσια εισοδήματα.
Σύμφωνα με στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας, η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχέδιου θα αναστείλει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων ή θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση κάτι που θεωρείται ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο ενώ σε άλλη περίπτωση θα σταματήσουν οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι η μεταβίβασή ενός ακινήτου απαιτεί την υπογραφή μηχανικού για τον έλεγχο του ακινήτου και στην ουσία βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο.
Παράδειγμα οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι οποίοι έχουν αξιοποιηθεί παράνομα από τον ιδιοκτήτη, το ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβασθεί και πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθούν.
Υπάρχουν και μικρότερες παραβάσεις, όπως η εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού που δεν προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο.
Επίσης το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στη δόμηση ακινήτου και αλλάζει άρδην τα έως τώρα δεδομένα.
Η «καινοτομία» του νομοσχέδιου είναι ότι δίνει ολόκληρη την ευθύνη στον κατασκευαστή του ακινήτου που είναι ο μηχανικός και η μελέτη του αποτελεί άδεια ανέγερσης του ακινήτου ενώ μέχρι πρότινος η άδεια έχει την έγκριση της Πολεοδομίας.
Έμπειρος μηχανικός είπε στο bankingnews για να γίνει αντιληπτό τι θα φέρει το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανέφερε ως ακραίο παράδειγμα, ότι ένας μηχανικός θα μπορεί να χτίσει ακίνητο ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος ενώ ο έλεγχος της άδειας από ένα αστυνομικό όργανο δεν θα φέρει αποτέλεσμα διότι ο μηχανικός θα προσκομίσει την άδεια που υπογράφει ο ίδιος.
Στη συνέχεια και κατόπιν της πιο ακραίας μορφής υλοποίησης του νομοσχεδίου θα έρθει η αρμόδια Πολεοδομία να βεβαιώσει την αυθαιρεσία της κατασκευής.
Οι μηχανικοί δεν επιθυμούν να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για την ανέγερση του ακινήτου αλλά να λαμβάνουν έγκριση από την αρμόδια πολεοδομία πριν ξεκινήσουν τις εργασίες.
Η πολιτική βούληση του υπουργείου είναι να μειώσει τη γραφειοκρατία στην έκδοση αδειών ανέγερσης αλλά καταφεύγει στο άλλο άκρο, που είναι η υπογραφή του μηχανικού να βάζει σε εφαρμογή και να υλοποιεί τις επιθυμίες των πελατών τους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αριθμός των αυθαιρέτων ανέρχεται σε 1.157.700 όταν το σύνολο των νόμιμων και αυθαίρετων ακινήτων ανέρχεται σε 1.270.723.
Δηλαδή ο αριθμός των νόμιμων ακινήτων που μπορεί να μεταβιβασθεί είναι ελάχιστος…
Τα έσοδα που έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από την αυθαίρετη δόμηση ανέρχεται στο 1,8 δισ ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης