Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διακόπτεται για περίπου τρεις ώρες το Eurogroup - Με στόχο να βρεθεί λύση στο ελληνικό χρέος

tags :
Διακόπτεται για περίπου τρεις ώρες το Eurogroup - Με στόχο να βρεθεί λύση στο ελληνικό χρέος
Αναμένεται ολονυχτία στις Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:00 ακόμα ένα κρίσιμοι Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς οι Θεσμοί καλούνται να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης αλλά και να υπάρξει ένα προσχέδιο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρει ο υπεύθυνος του Bloomberg στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Eurogroup διεκόπησαν για τρεις ώρες στο πλάισιο των συνεχών επαφών που πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup προκειμένου να υπάρξει ένα τελικό προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξήχθησαν μεταξύ Dijsselbloem, Thomsen , Schauble και Bruno Le Maire και η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου περί τις 21:10, ωστόσο οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και οι διμερείς ή πολυμερείς επαφές βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.
Στο Eurogroup, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το χάσμα Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος παραμένει αγεφύρωτο, κάτι που φαίνεται να προέκυψε και από την πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup κι εφόσον υπάρξει μέχρι το επόμενο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να προωθήσει με επείγουσες διαδικασίες την έγκρισή του για το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δόση και να μην υπάρξουν προβλήματα με τις πληρωμές του Ιουλίου.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί μετά το τέλος του προγράμματος (σσ. δηλ. μετά τα μέσα του 2018)» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται ότι θέλει ξεκόψει κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Η δήλωση του «για να αποφασίσουμε για το ελληνικό χρέος πρέπει να προβλέψουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το... 2070» είναι ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Schaeuble τόνισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι οι αναλύσεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με αυτές της ΕΕ.
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν θα αποφασιστεί στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά θα πρέπει να αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης