Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ιδού τα 3 σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανάλογα με το πρωτογενές πλεόνασμα

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ιδού τα 3 σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανάλογα με το πρωτογενές πλεόνασμα
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει τους Γερμανούς βουλευτές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονται τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και τα οποία όπως όλα δείχνουν θα συζητηθούν στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, τα σενάρια αυτά θα οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα σημαντικής ελάφρυνσης ενώ περιγράφονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους Γερμανούς βουλευτές.

Το 1ο σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ.
Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 60% το 2060.

Το 2ο σενάριο

Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 226% το 2060, ενώ υποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κατά μέσο όρο.

Το 3ο σενάριο

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σενάριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρώτο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα μικρή ή και καθόλου ελάφρυνση του χρέους, ενώ το δεύτερο απαιτεί γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici, την Κυριακή (21/5/2017) ότι μια παγκόσμια συμφωνία για το ελληνικό χρέος «είναι εφικτή και ζωτικής σημασίας».
Η Ελλάδα θα ανακτήσει εκ νέου την πρόσβαση στις αγορές βήμα προς βήμα και οι αγορές πρέπει να εμπιστεύονται τη χώρα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τη Δευτέρα (22/5/2017) στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης «αξιοσημείωτες» και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

50 - 50 οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας

Η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, γεγονός που θα διευκόλυνε την πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν ότι υπάρχουν 50-50 πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό (22/5/2017) Eurogroup.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group -που θα πραγματοποιηθεί πριν το Eurogroup- θα διαφανεί εάν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης