Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Οι συζητήσεις σε G7 και Washington Group για την Ελλάδα, χωρίς την... Ελλάδα

Bloomberg: Οι συζητήσεις σε G7 και Washington Group για την Ελλάδα, χωρίς την... Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται ούτε στο G7 ούτε στο Washington Group
Δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 δεν μπορούν να βρουν άμεση λύση για τα θέματα του εμπορίου, μετά την εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ- στο επίκεντο των επαφών που γίνονται στο Μπάρι της Ιταλίας θα βρεθεί η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι που έφτασαν στο Μπάρι υποβάθμισαν οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με τις διαφωνίες που προέκυψαν σε δυο απογοητευτικές συναντήσεις του G20 φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του G7 σχετικά με την Ελλάδα είναι το μόνο θέμα που προσφέρεται για συζήτηση προς το παρόν.
Πάντως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, ένα πλεονέκτημα των συζητήσεων για την Ελλάδα στο Μπάρι, είναι ότι η χώρα δεν εκπροσωπείται ούτε το G7 ή το Washington Group, οπότε δεν μπορεί να διαφωνήσει.
Την Τετάρτη (10/5/2017), ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι περιμένουν η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, που επικαλείται το Bloomberg, οι εκπρόσωπος του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας αναμενεται συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους.
«Το εμπόριο έχει φύγει από το τραπέζι.
Δεν πρόκειται να ρυθμίσουν τίποτα απολύτως« δήλωσε η Isabelle Mateos y Lago της BlackRock.
Αλλά για την Ελλάδα, «αυτή είναι το κατάλληλο γκρουπ εντός του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για κάποιες από τις πιο πολιτικές πτυχές».
Σύμφωνα με το Blοomberg, οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν αναζωπυρωθεί με φόντο τις ελπίδες ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία αργότερα αυτόν τον μήνα.
Μεταξύ των επλογών που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι το υπόλοιπο του προγράμματος διάσωσης που υποστηρίζεται από την ευρωζώνη να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση 12,4 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός

Τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν μικρότερο ενδιαφέρον και πολύ μεγαλύτερες διάρκειες από εκείνες του Ταμείου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια ανταλλγή θα διευκόλυνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον, ακόμα και αν οι συνολικές επιπτώσεις στο χρέος θα είναι περιορισμένες.
Εν τω μεταξύ, το Bloomberg αναφέρεται και στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Χρειάζομαστε το ΔΝΤ.
Υπάρχουν συζητήσεις με το ΔΝΤ, το ΔΝΤ έχει εμπλακεί και πιστεύω ότι είναι θετικό» δήλωσε στο Bloomberg Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης