Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές Κομισιόν: Μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Πηγές Κομισιόν: Μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε πως απαιτούνται συνολικά 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων έχουν γίνει τα 40
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστούν μόνο όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ξεκαθαρίζει αξιωματούχος της Κομισιόν, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν θα τελειώσουν όλα τα 2018, καθώς χρειάζονται 3 έως 5 χρόνια έως ότου αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που απαιτεί εποπτεία.
Σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, διευκρίνισε πως απαιτούνται συνολικά 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων έχουν γίνει τα 40.
Από τα υπόλοιπα 100, τα 80 απαιτούν νόμους ή αποφάσεις για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο καλύτερο των προβλέψεων πλεόνασμα (3,9%) που πέτυχε για το 2016 η χώρα μας, εξηγώντας πως οφείλεται σε καλύτερη επίδοση ΑΕΠ, στα μέτρα του 2015 και 2016 και σε κάποια προσωρινά έσοδα, όπως το αυξημένο μέρισμα από την ΤτΕ.
Για το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί το 3,5% και να διατηρηθεί με το ισχύον πακέτο μέτρων.
Προς το παρόν, συνέχισε, δεν έχει αποφασιστεί πώς θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 7 δισ. ευρώ.
«Θα χρειαστούν 4 με 5 εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση της δόσης από την πλευρά της Κομισιόν, άρα στο καλύτερο σενάριο πάμε για τέλος Ιουνίου».
Επίσης, σχετικά με τα αδιάθετα 21 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης