Τελευταία Νέα
Οικονομία

Stratfor στο bankingnews: Δεν είναι ορόσημο για συμφωνία το Eurogroup 22 Μαίου

Stratfor στο bankingnews: Δεν είναι ορόσημο για συμφωνία το Eurogroup 22 Μαίου
Η Γερμανία θα δεχθεί μόνο μία πρόταση για το χρέος που θα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί
“Η Γερμανία χρειάζεται ακόμη και μια συμβολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους της”, τονίζει ο αναλυτής του Stratfor, Adriano Bosoni, σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η Γερμανία θέλει να κλείσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές, προβλέποντας ότι το Βερολίνο” θα δεχθεί μόνο μία αόριστη πρόταση για το ελληνικό χρέος την οποία θα διαπραγματευτεί στο μέλλον”.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο πιθανό είναι Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συνολική απόφαση στις 22 Μαίου, ο κ. Bosoni απαντά πως ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει το Eurogroup “ως μία αυστηρή προθεσμία για να κλείσει η συμφωνία”, υποενθυμίζοντας πως “η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές αποπληρωμές δανείου και ομολόγων τον Ιούλιο”.
“Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραμείνουν μετέωρες για μερικές ακόμη εβδομάδες.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές εξακολουθούν να έχουν χρόνο μέχρι τον Ιούλιο”, συμπληρώνει.
Ο κ. Bosoni εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος για μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, ενώ αναφέρει πως δεν θα πρόκειται για απομείωση του χρέους, “αλλά πιθανώς για έναν συνδυασμό που θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος αποπληρωμής, μακροχρόνιες λήξεις και χαμηλότερα επιτόκια”.
Εκτιμά, τέλος, πως “οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις μάλλον θα αντισταθούν στην ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, επειδή υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει πίσω”.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Adriano Bosoni στο bankingnews.gr:



- Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι στον αέρα.
Πώς πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτό το… σίριαλ;

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές ενδιαφέρονται να αποφύγουν μια αθέτηση πληρωμών.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώση την τρέχουσα αξιολόγηση και να λάβει την επόμενη δόση το συντομότερο δυνατό.
Η κυβέρνηση θέλει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να δείξει στους ψηφοφόρους ότι μετά από χρόνια οδυνηρών μέτρων η Ελλάδα επιστρέφει αργά στην ομαλότητα.
Αλλά χρειάζεται επίσης δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη, μόνον ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση, με τη σειρά της, θέλει επίσης να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών, καθώς το Βερολίνο δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει ζήτημα κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας πριν τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από τη γερμανική πλευρά, το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.
Τούτων δοθέντων, το Βερολίνο δεν θα δεχθεί μία συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους.
Το περισσότερο που θα δεχθεί είναι μια αόριστη υπόσχεση την οποία θα διαπραγματευτεί στο μέλλον.
Η Γερμανία επιθυμεί επίσης το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή η κυβέρνηση έδωσε αυτή την υπόσχεση στην Bundestag.
Στην ιδανική περίπτωση, το ΔΝΤ πρέπει να συνεισφέρει με χρήματα. Αλλά ακόμη και μια συμβολική, τεχνική συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν αρκετή για να τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση την υπόσχεσή της.

- Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να τερματήσουν το αδιέξοδο και να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ποιο προβλέπετε ότι θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα καταφέρει να αποκομίσει την Ελλάδα;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά αυτή δεν είναι μια «αυστηρή προθεσμία».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές αποπληρωμές δανείου και ομολόγων τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραμείνουν μετέωρες για μερικές ακόμη εβδομάδες.
Εάν όλες οι πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές εξακολουθούν να έχουν χρόνο μέχρι τον Ιούλιο.

- Βλέπετε να έχει καλό τέλος το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

Η Ελλάδα θα λάβει στο τέλος κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους.
Δεν θα πρόκειται για απομείωση του χρέους, αλλά πιθανώς για έναν συνδυασμό που θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος αποπληρωμής, μακροχρόνιες λήξεις και χαμηλότερα επιτόκια.
Όμως, για να λειτουργήσουν τα μέτρα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την οικονομία της.
Οι κύριοι κίνδυνοι σε αυτό είναι ως συνήθως η πολιτική αστάθεια και η κοινωνική αναταραχή.
Το τρίτο πακέτο διάσωσης ήρθε επειδή η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, η στήριξη για το ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

- Χρειάζονται πρόωρες εκλογές για να έρθει μία νέα κυβέρνηση που θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία;

Ο κύριος κίνδυνος για την Ελλάδα στο μέλλον είναι κοινωνικός και πολιτικός.
Ο συνδυασμός μίας τεράστιας συσσώρευσης του χρέους, ενός δυσμενούς δημογραφικού προφίλ (η Ελλάδα έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο) και η χαμηλή παραγωγικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνια χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας θα μπορούσε να υποφέρει κάτω από το βάρος αυτής της επίμονης κοινωνικής αναταραχής.
Αυτό το αίσθημα κατά της εδραίωσης που οδηγεί στον προοδευτικό κατακερματισμό του κομματικού συστήματος θα οδηγούσε σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού και σε συχνές εκλογικές αναμετρήσεις, περιπλέκοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ριζοσπαστικών κομμάτων ή ριζικές αλλαγές της θέσης που λαμβάνουν τα υπάρχοντα κόμματα.

- Ποιους παράγοντες θα παρακολουθεί το Stratfor τους επόμενους μήνες;

Οι τρέχουσες συζητήσεις για μια "Ευρώπη με πολλές ταχύτητες" αποτελούν επίσης απειλή για την Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών πιστωτών, γεγονός που σημαίνει ότι μια αθέτηση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο επιζήμια για την ευρωζώνη σήμερα, όπως θα ήταν πριν από μια δεκαετία.
Οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις μάλλον θα αντισταθούν στην ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, επειδή υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει πίσω.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης