Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από την Ουάσιγκτον στο Χίλτον της Αθήνας η κυβέρνηση για τα νέα μνημονιακά μέτρα

Από την Ουάσιγκτον στο Χίλτον της Αθήνας η κυβέρνηση για τα νέα μνημονιακά μέτρα
Η άφιξη στην Αθήνα της Ρουμάνας οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, σηματοδοτεί και την απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Με τα δύο Μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσιγκτον για να ριχτεί στην αύριο στην μάχη των μέτρων.  
Έτσι ο παλμός των γεγονότων επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Hilton όπου ξεκινά ο νέος - και ο τελευταίος όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά- κύκλος της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement). Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτή  θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Το γεγονός ότι παρούσα σε αυτές τις συναντήσεις θα είναι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, αποτελεί σοβαρή ένδειξη των δεσμεύσεων που έλαβε από τους ευρωπαίους η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, είναι το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έχουν λάβει οι δύο πλευρές, δηλαδή ευρωπαίοι και ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Κι αυτό γιατί, η λύση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι, 11-13 Μαϊου θα γίνουν νέες συζητήσεις για το χρέος. Όπως ανέφερε «θα μπορούσε να γίνει Washington Group στη G7” αφού όπως προσέθεσε όλοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί.
Με δεδομένο ότι ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών είναι στις 7 Μαϊου, στο Μπάρι οι ευρωπαίοι θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος συνομιλητής τους εκ μέρους Γαλλίας με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική της Ευρώπης. Πάντως σε ότι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υφίστανται καθώς οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο. Το ΔΝΤ, όπως είπε, θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από όση οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παράσχουν. Εκτίμησε όμως, ότι όσο προχωράμε προς την καταληκτική ημερομηνία, τόσο οι διαφορές θα αμβλύνονται. «Είναι εφικτό να έχουμε global agreement», για το χρέος ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμα θέμα που δεν «έκλεισε» στην Ουάσιγκτον είναι αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων για το οποίο η Αθήνα επιδιώκει μικρότερη διάρκεια (από τα 10 χρόνια που ορίζει το Μνημόνιο) και μικρότερο ύψος από το 3,5% του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι το κεφάλαιο «πλεονάσματα» θα κλείσει επί ελληνικού εδάφους διότι συνδέεται άμεσα με το θέμα του χρέους. Εφόσον αυτό ξεκαθαρίσει θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στη σύνταξη νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2018-2021.

Μνημόνιο με το ΔΝΤ

Η άφιξη στην Αθήνα της Ρουμάνας οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, σηματοδοτεί και την απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι συζητήσεις με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ θα γίνουν παράλληλα με αυτές για τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε να καταρτιστεί το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής ( Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP), το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Τα κεφάλαια στήριξης που θα εκταμιεύει μετά από αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα είναι ως 4 δισ. ευρώ.
Θα προηγηθεί νέα έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο που θα χαρακτηρίζει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που ανέφερε στην προηγούμενη και η οποία θα πρέπει να κουμπώσει με αυτή της Κομισιόν για να μπορέσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι τις 30 Απριλίου και σε αυτό το διάστημα αναμένεται να κλειδώσουν τα μέρα και τα αντίμετρα 2% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλέπει η κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.
Το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαϊου, ενώ όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα από αυτά εφόσον προηγουμένως δεν έχει διευθετηθεί το θέμα του χρέους.
Από τα μέτρα λιτότητας του 2019 το 1,8 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε θα προέλθει από τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές ενώ το 2020 θα ξεκινήσει με την μείωση του αφορολόγητου κατά 35% (από 8.636 ευρώ στα 5.636 ευρώ για άγαμους και συνταξιούχους και από τα 9.500 ευρώ στα 5.900 ευρώ για οικογένειες με παιδιά) σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία φορολογικά έσοδα 1,8 δις. ευρώ (1% του ΑΕΠ).
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20% ή του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες που θα δουν στο πραγματικό τους εισόδημα οι φορολογούμενοι από τη μείωση του αφορολόγητου.
Το πακέτο μειώσεων στους φόρους το 2020 θα είναι 1,8 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στου φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή ακόμη και στο 26%.

Δημοσιονομικό «κενό» 600 εκατ. το 2018  

Σημειώνεται ότι το 2018 είναι έτος σταθμός καθώς τον Αύγουστο η Ελλάδα τυπικά εξέρχεται από το Μνημόνιο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού των 600 εκατ. ευρώ που έχει εντοπίσει το ΔΝΤ αλλά δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι το Ταμείο είνια αυτό που θα πιστοποιεί το πλεόνασμα ελοχεύει ο κίνδυνος ενεργοποίησης της ρήτρας που προβλέπει συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο χαρτί μένει να αποτυπωθεί και το χρονοδιάγραμμα πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 
Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης