Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστολή προς τον ESM στέλνει η Αθήνα ζητώντας την δόση των 2 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Δεν συνδέεται με SLA

Επιστολή προς τον ESM στέλνει η Αθήνα ζητώντας την δόση των 2 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Δεν συνδέεται με SLA
Πρόκειται για την δόση των 2 δισ. ευρώ... που ζητάει η Ελλάδα....
Επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας τα λεφτά της δόσης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στους προμηθευτές του.
Πρόκειται για την δόση των 2 δισ. ευρώ η οποία έχει καταστεί μετέωρη εξαιτίας του γεγονότος ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι δανειστές να κρατούν εσκεμμένα θολό το τοπίο σχετικά με την εκταμίευση της.
Η Αθήνα πάντως σκοπεύει να ζητήσει αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που δεν συνδέονται με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) αλλά με τον όρο που έχουν βάλει οι πιστωτές στο υφιστάμενο μνημόνιο για την εκταμίευσή τους, ο οποίος προβλέπει ότι δεν εκταμιεύεται νέα δόση, αν δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλογεί στην προηγούμενη.
Τα χρήματα που διεκδικεί για το 2017 η Ελλάδα για ληξιπρόθεσμα είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει δύο δόσεις μέσα στο 2016 για τον σκοπό αυτόν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Μία τον Ιούνιο, ύψους 1,8 δισ., και μία δεύτερη 1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το... στραβοπάτημα της ελληνικής πλευράς με τα αφανή χρέη των 3 δισ. ευρώ που εντόπισαν οι πιστωτές στον προηγούμενο έλεγχο του προγράμματος, οι θεσμοί μάλλον θα γίνουν κουραστικοί μέχρι να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη νέα δόση και να πιστοποιήσουν ότι όλα είναι «ok» με τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας.
Σ' αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα από την ελληνική δημόσια διοίκηση και να μην υπάρχει η παραμικρή κουκκίδα που θα σταθεί εμπόδιο στο να διοχετευτεί νέο χρήμα στην αγορά.
Πάντως, η ελληνική πλευρά στο αίτημα για τη δόση που θα υποβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα υποστηρίξει ότι πληροί τον όρο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να «ξεδιψάσει» την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Ελλείψει νέων χρημάτων ο όγκος των χρεών συνεχίζει να κινείται ανοδικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων και των λοιπών φορέων του Δημοσίου ανήλθε στα 3,790 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017, από 3,317 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.
Δηλαδή, μέσα στους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους (2017) οι απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους αυξήθηκαν κατά 474,8 εκατ. ευρώ.
Τα «φέσια» των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 337 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 2,361 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 από 2,024 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα εξοφλήθηκαν παλαιά χρέη ύψους μόλις 1,2 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 4,7 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 168,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 έναντι 163,4 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ προς τους φορείς.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης