Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Καλές προοπτικές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Μετά τη συμφωνία αξιόπιστη πολιτική για το χρέος

ΔΝΤ: Καλές προοπτικές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Μετά τη συμφωνία αξιόπιστη πολιτική για το χρέος
Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη αποστολή στην Αθήνα εξέφρασε σήμερα (7/4/2017) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Rice, τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος.
«Μετά τη συμφωνία θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και να δοθούν ικανοποιητικές δεσμεύσεις για αξιόπιστη στρατηγική διασφάλισης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» τόνισε ο ίδιος.

Η συνάντηση Merkel - Lagarde στο Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Δευτέρα (10/4/2017) θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Πρόκειται πλέον για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Merkel θα κομίσει τη Lagarde τα σχέδια που επεξεργάζεται ο ESM για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι ο «όρος» ώστε να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα σενάρια του ESM για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr ο ESM μελετάει δύο εναλλακτικά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, εξετάζεται η νέα επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 10 χρόνια.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπου υπήρξε επιμήκυνση ήταν για διάστημα 3,5 ετών ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει από την Γερμανία άπαξ και δεν θα υλοποιηθεί το μέτρο του παγώματος των τόκων να επιμηκυνθούν περισσότερα τα δάνεια στήριξης περί τα 250 δισ.
Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στο γεγονός ότι η Γερμανία ήδη χρέος έχει αποκλείσει το πάγωμα των επιτοκίων π.χ. στο 2%
Η νέα πρόταση που εξετάζεται είναι ότι όσα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν απομείνει π.χ. κινείται το επιτόκιο στο 1,4% περίπου εάν μετά από χρόνια ξεκινήσει μια σημαντική αύξηση του να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης με στόχο να μην επιδεινώσει την DSA την έκθεση βιωσιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης