Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές Ε.Ε.: ΔΝΤ και Schaeuble εγείρουν θέμα εφαρμογής μέτρων από το 2018 - Διαψεύδει το υπ. Εργασίας

Πηγές Ε.Ε.: ΔΝΤ και Schaeuble εγείρουν θέμα εφαρμογής μέτρων από το 2018 - Διαψεύδει το υπ. Εργασίας
Tο ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο
Θέμα εφαρμογής μέτρων από το 2018 φέρονται να εγείρουν ΔΝΤ και Wolfang Schaeuble, καθώς αμφισβητείται η επίτευξη του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το υπουργείο Εργασίας ωστόσο να το διαψεύδει. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.
Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.
Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση αύριο να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, χαρακτήρα «τελεσιγράφου» έλαβε η συμβιβαστική πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα η οποία προβλέπει μείωση των συντάξεων 1% του ΑΕΠ από το 2019 - βάζοντας μέσα στο «κάδρο» της συμφωνίας και τις επικουρικές - και του αφορολόγητου 1% του ΑΕΠ από το 2020 ώστε να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018.
Για τα οποία ο Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ επιμένει ότι τα παρά τα μέτρα λιτότητας των 4 και πλέον δισ. ευρώ οι στόχοι στα πλεονάσματα δεν θα ξεπεράσουν το 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, δηλαδή η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του τρίτου μνημονίου τότε οι περικοπές σε συντάξεις  και αφορολόγητο θα τρέξουν ταυτόχρονα και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 για την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ και όχι από το 2020.
Το τελεσίγραφο των θεσμών παραμονή του άτυπου Eurogroup στην Μάλτα «ταρακούνησε για τα καλά την κυβέρνηση η οποία στις διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών ζητούσε το αντίστροφο. Να μειωθούν οι συντάξεις από το 2020 και το αφορολόγητο από το 2019.Διότι μόνο εάν θα ήθελε να μην κλείσει τον πολιτικό της κύκλο θα υπέγραφε ένα τέτοιο μέτρο από τη στιγμή που το 2019 αποτελεί εκλογική χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης