Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι γραμμές Σταθάκη στα βασικά ζητήματα επενδύσεων - διαπραγμάτευσης

Οι γραμμές Σταθάκη στα βασικά ζητήματα επενδύσεων - διαπραγμάτευσης
Πώς κλιμακώνεται η σχέση με ΔΕΗ, οι αποφάσεις για Βεύη και τα δύο καίρια ζητήματα
Αποφασισμένος να πάει σε νέο διαγωνισμό την Βεύη είναι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Αυτό είναι τελεσίδικο και δεδομένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Παράλληλα επιχειρεί να αποσυνδέσει την Μελίτη 2 από την προμήθεια της Βεύης, εκτιμώντας ότι είναι ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, που ο χρόνος ωρίμανσής του είναι το 2025.
Σε σχέση με την δίοικηση της ΔΕΗ και παρά τα όσα ελέχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Δυτική Μακεδονία, ο υπουργός επιχειρεί να εκτονώσει το κλίμα, διαμηνύοντας ότι δεν έχει ενστάσεις σε σχέση με την επενδυτική πολιτική της ΔΕΗ.
Οι διαφωνίες και οι ευθύνες που καταλογίζονταν στον πρόεδρο της ΔΕΗ σε κορυφαίο εσωτερικό κυβερνητικό επίπεδο, γίνεται προσπάθεια να εξομαλυνθούν και να «μαζευτεί» ένα κλίμα εφμυλιο-πολεμικό στο ενεργειακό επιτελείο.
Μάλιστα το περιβάλλον Σταθάκη αναφέρει ότι δεν έχει πρόβλημα με την διαχείριση και συμμετοχή στην διαπραγμάτευση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη.
Κατά συνέπεια η αντίδραση που μένει, χρεώνεται στον υπουργό Εσωτερικών και πρώην υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Τα βασικά προβλήματα

Ο βασικός προβληματισμός του υπουργείου είναι το τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης και η επικοινωνιακή διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του στην Κοζάνη είχε αναφερθεί στην έναρξη μιας θεσμικής διαδικασίας (market test) που αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε εκ των πραγμάτων θα ανοίξουν άλλα θέματα.
Το δεύτερο σημείο που το υπουργείο στρέφει το βλέμμα του είναι η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ όπου εκεί είναι μείζονος σημασίας να εγκρίνει η Κομισιόν την μεταβίβαση του 24% στην State Grid of China.
Και αυτό γιατί η εταιρία αυτή είναι κινέζικη και κρατική.
Από την ΡΑΕ μεταδίδεται αισιοδοξία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Είναι προφανές ότι αν αυτό δεν ολοκληρωθεί τότε θα μπούμε σα φάση πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει πολιτικά και το αφήγημα της μη ιδιωτικοποίησης των δικτύων.
Παράλληλα το περιβάλλον Παναγιωτάκη μεταδίδει ότι οι σχέσεις με τον πρωθυπουργό παραμένουν καλές όπως ήσαν τουλάχιστον πριν από μερικούς μήνες.
Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΔΕΗ βρέθηκε στο στόχαστρο.
Προς το παρόν οι τόνοι πέφτουν ενόψει των εξελίξεων και της διαπραγμάτευσης που θα καθορίσουν και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν τα ενεργειακά θέματα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης