Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συντάσσεται το Ευρωπαϊκό κείμενο της Συμφωνίας με τους Θεσμούς - Και ακολουθεί το Μνημόνιο με το ΔΝΤ

Συντάσσεται το Ευρωπαϊκό κείμενο της Συμφωνίας με τους Θεσμούς - Και ακολουθεί το Μνημόνιο με το ΔΝΤ
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το EwG στις 30 Μαρτίου δεν είναι κρίσιμο...
Μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις αλλά και πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προβλέπει το ευρωπαϊκό κείμενο της συμφωνίας που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς ενώ σειρά θα πάρει από την επομένη εβδομάδα και το μνημόνιο που θα υπογράψει η Αθήνα με το ΔΝΤ.
Το ευρωπαϊκό κείμενο θα συζητηθεί στο EuroWorking Group (EwG) στις 30 Μαρτίου του 2017 που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ και το οποίο επικυρώσει την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το EwG δεν είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και ότι μέχρι το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου θα έχει «κλειδώσει» η συμφωνία και η επικαιροποίηση του νέου μνημονίου.
Η επιβεβαίωση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ύστερα από ένα θρίλερ έξι μηνών, ήρθε από τα πλέον αρμόδια χείλη.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ’ όσο πιστεύετε», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα με ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και θα εκπνεύσει το καλοκαίρι του 2018, μαζί με το ευρωπαϊκό.
Εκτιμάται ότι τα δύο κείμενα θα ταυτίζονται ως προς τα βασικά κεφάλαια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πηγή του υπουργείου υποστήριξε ότι το Μνημόνιο με το ΔΝΤ «είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, σε σχέση με τους Ευρωπαίους που βάζουν τόσα πολλά θέματα».
Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με το Ευρωπαϊκό.
Παρά ταύτα, η Αθήνα κατά απαίτηση των Βρυξελλών είναι υποχρεωμένη απέναντι σε ένα τρίτο στεφάνι με το ΔΝΤ, ειδάλλως, όπως έχει διαμηνυθεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Σε ότι αφορά τον λογαριασμό των νέων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, αυτός φτάνει στο 2% του ΑΕΠ ή 3,8 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.900 ευρώ από το 2019, με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, και με εφάπαξ μείωση συντάξεων από το 2020.
Έτσι, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα ακόμα και μισθωτοί των 400 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχοι των 460 ευρώ τον μήνα.
Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος προανήγγειλε ακόμα ότι αύριο θα παρουσιαστεί ο «Μεγάλος Αδελφός» που διασυνδέει καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις για φορολογικούς ελέγχους εξπρές.
Το νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων καταθετών μέσα σε 24 ώρες θα… βγάζει στη σέντρα φορολογουμένους με αποκλίσεις ανάμεσα στις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.
Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για 1,27 εκατ. ΑΦΜ όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.
Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι την περίοδο 2000-2012 είχαν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις Δ.Ο.Υ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι Δ.Ο.Υ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο δεν ξεπεράστηκε τεχνικά.
Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αναδρομικοί έλεγχοι και μέσα σε λίγες ώρες θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του φορολογούμενου, οι οποίες δίνουν και το ασφαλές στοιχείο για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό σύστημα με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαίου στην ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας το φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση.

Μ.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης