Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αχτσιόγλου: Αγώνας αντοχής η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά

Αχτσιόγλου: Αγώνας αντοχής η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά
«Η προσπάθεια για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη»

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τους εταίρους είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
O συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη είναι συντηρητικός, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως η μάχη θα συνεχιστεί.
Η προσπάθεια για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, σημείωσε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στο συνέδριο   «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη» που διεξάγεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή.
Κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και η επαναφορά τους είναι θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνέχισε η υπουργός Εργασίας.
Παραδέχτηκε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη είναι «συντηρητικός», ωστόσο όπως είπε «η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας».
Η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε, πως τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων, προσθέτοντας πως για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι όροι εργασίας καλύπτονται από ατομικές συμβάσεις.
Η κ. Αχτσιόγλου εστίασε, κατά την ομιλία της, στην ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων με υιοθέτηση της αρχής της «επεκτασιμότητας» και αυτή είναι η αρχή, που βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό και είναι πρακτική στις χώρες της ΕΕ.
Συνοψίζοντας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί, παρά να βασιστεί σε ένα νέο υπόδειγμα, που προϋποθέτει την αναστροφή του brain drain, την ανάσχεση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας.
«Για το υπουργείο Εργασίας», διευκρίνισε «μεταρρυθμίσεις είναι, μεταξύ άλλων, η δραστική μείωση της ανεργίας, η διασφάλιση σταθερής και αξιοπρεπούς αμειβόμενης εργασίας και η στήριξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας».
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι είχαμε μία οικονομία που δημιουργούσε ελλείμματα, λόγω μειωμένων εσόδων.
«Ήταν μία ανάπτυξη που όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες και υποβάθμισε τις εργασιακές σχέσεις.
Η αύξηση της παραγωγικότητας δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των μισθών» σχολίασε.
Και συνέχισε:
«Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατέστησαν την Ελλάδα πειραματόζωο.
Βασικός στόχος των τελευταίων ετών ήταν η μείωση του εργατικού κόστους, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και, τελικά, να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Αυτό έγινε, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης.
Έτσι, έγιναν οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.
Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο μειώθηκαν, από το 2009 έως το 2014, κατά 26%».
«Το εργατικό κόστος, λοιπόν, είχε εξαιρετικά μικρή επιρροή στα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη» διευκρίνισε.
«Σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων»- συμπλήρωσε -«ήταν η υποβάθμιση των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Στο σημείο αυτό, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως σχολίασε, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, σε όλη τη χώρα, το 2016. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, επίσης, ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, οι όροι εργασίας τους και ο μισθός τους καθορίζονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έγινε οριζόντια μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, το 2012 και μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους κατά 32%.          
      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης