Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα η αξιολόγηση - Ασαφής η επιστροφή των δανειστών - Δεν είναι σίγουρη ούτε η 22η Μαϊου 2017 για συμφωνία

Στον αέρα η αξιολόγηση - Ασαφής η επιστροφή των δανειστών - Δεν είναι σίγουρη ούτε η 22η Μαϊου 2017 για συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος σημειώθηκε τουλάχιστον στο φορολογικό 
Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι τα βρήκαν κιόλας.
Πάντως φαίνεται ότι πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για κλείσιμο όλων εκκρεμοτήτων σε τεχνικό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ολοκληρώθηκαν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Απομένουν 2-3 εκκρεμότητες οι οποίες θα έχουν λυθεί ίσως και ως αύριο.
Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα».
«Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη τονίζουν πηγές από Βρυξελλών, οι οποίες ούτε απορρίπτουν αλλά ούτε και επιβεβαιώνουν τα σενάρια περί αδιεξόδου.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενδεχομένως όχι μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων υπουργών και κουαρτέτου, αναφέρει πηγή με γνώση των όσων έγιναν στις Βρυξέλλες, όπου για τρεις ημέρες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος σημειώθηκε τουλάχιστον στο φορολογικό - όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.600 ως 5.900 ευρώ από 2019 - και το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο χρονοδιάγραμμα περικοπής των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2019, σενάριο το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τους πιστωτές.
Αντίθετα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφωνίες στα εργασιακά, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα από την πλευρά της κυβέρνησης, με στάση ανυποχώρητη.
Η Κομισιόν έχει πάρει ευθέως το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό απορρίπτεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και με το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Πάντως, η παρουσία, χθες, στη διαπραγμάτευση του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και του εκτελεστικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, αλλά και η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες για τα εργασιακά, δημιούργησαν νέα δεδομένα, τα οποία δεν επέτρεψαν την έκδοση ενός ανακοινωθέντος για τα αποτελέσματα των τριήμερων συζητήσεων.
Στην επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το θέμα των εργασιακών ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ τόνισε:
«Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου» ανέφερε.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και την κυβέρνηση το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «ό,τι απομένει ακόμα δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών και των συντάξεων».
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολη όχι όμως αδύνατη, η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά και για μια συνολική συμφωνία αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Ουσιαστικά το νέο ορόσημο που τίθεται είναι η 22 Μαΐου .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης