Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε γκρίζο φόντο η ελληνική οικονομία από τη καθυστέρηση στην β' αξιολόγηση - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων 11-12/3... στόχος 7/4

Σε γκρίζο φόντο η ελληνική οικονομία από τη καθυστέρηση στην β' αξιολόγηση - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων 11-12/3... στόχος 7/4
Τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου του 2017
Πυρετό τηλεδιασκέψεων θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών σε μια προσπάθεια να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Ωστόσο ο χρόνος που απομένει για συνολική συμφωνία έως την Δευτέρα 20 Μαρτίου που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ελάχιστος και έτσι οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους προς το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για Μάιο.
Μέχρι τότε όμως οι δανειστές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξανάρθουν στην Αθήνα ενώ οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν ίσως και με μεγαλύτερη ένταση μέχρι να κλείσουν τα μείζονα ανοικτά ζητήματα.
Δηλαδή το φορολογικό, τα αντίμετρα, οι συντάξεις και τα εργασιακά.
Θετική εξέλιξη θεωρείται όμως πως το ΔΝΤ πείστηκε πως το πλεόνασμα του 2016 θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ αντί 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο και πως κατά μεγάλο μέρος οφείλεται σε μόνιμα μέτρα που θα αποδώσουν τόσο φέτος και όσο και του χρόνου αντίστοιχα φορολογικά έσοδα.
Παρόλα αυτά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει για νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ τα οποία θα έχουν ως επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Την ίδια ώρα πάντως, η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 92,9 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 95,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2017 ενώ στους επιμέρους τομείς - με εξαίρεση τη βιομηχανία - καταγράφηκε σημαντική πτώση, η οποία ήταν ισχυρότερη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.
Σημαντική ήταν η κάμψη που σημειώθηκε και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία προσέγγισε το επίπεδο του Απριλίου 2016, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.
Άλλωστε κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαψεύστηκαν στις αισιόδοξες προβλέψεις τους πως το 2016 θα έκλεινε με ανάπτυξη.
Η κακή βάση εκκίνησης των προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ το 2017 ανατρέπει πολλά από τα υφιστάμενα επιχειρήματα όπου Αθήνα και Βρυξέλλες προέβαλλαν φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τα όσα υποστήριζε το ΔΝΤ: ή μεγαλύτερη λιτότητα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης