Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wieser (EWG): Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως την ερχόμενη Παρασκευή (10/3)

Wieser (EWG): Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως την ερχόμενη Παρασκευή (10/3)
Χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα, τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Wieser
(upd) Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η οποία έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες του προγραμματιζόμενου, μπορεί να κλείσει έως την ερχόμενη Παρασκευή (10 Μαρτίου).
Τουλάχιστον, την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Thomas Wieser, επικεφαλής του EuroWorking Group, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Wieser φέρεται ειπών ότι, «αν το θέλουν όλοι, μπορούμε να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή».
Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε «καταστροφική» την περαιτέρω καθυστέρηση σε αυτή τη φάση, αλλά και «καταθλιπτικό» το γεγονός ότι 1,5 χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί καν η β’ αξιολόγηση.
Ο επικεφαλής του EWG αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, που - όπως υποστήριξε - δε θα πρόκειται για νέα μέτρα, απλώς μεγαλύτερη ακρίβεια.
Χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα, τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Wieser, καθιστώντας σαφές πως μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημάνει αυτόματα τη λήξη του προγράμματος.
Πάντως, εκτίμησε πως οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μεγάλες και πως αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πορεία του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Wieser, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - το διαβόητο Grexit - δεν έχει φύγει από τα σενάρια, αλλά μόνο σε επίπεδο αγοράς, καθώς, στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει αλλάξει πλήρως.
O Wieser εξέφρασε δύο ευχές για την Ελλάδα: να βγει η πολιτική από τη δημόσια διοίκηση και να μην υπάρξει άλλο δράμα, παρά μόνο δράσεις. 

«Γνωστές οι θέσεις μας», το σχόλιο του ΔΝΤ για τις δηλώσεις Wieser για Ελλάδα

Σε ένα, κατ’ ουσία, μη σχόλιο προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή σχόλιο του επικεφαλής του EuroWorking Group, Thomas Wieser, για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, ο Wieser, μιλώντας από τους Δελφούς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται εκεί, επισήμανε πως «δε θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά μεγαλύτερη ακρίβεια στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται».
Σαφώς, αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Ταμείο, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και έχει τονίσει πως τα έως τώρα μέτρα δεν επαρκούν για την επιστροφή στη βιωσιμότητα.
Έπειτα από ερώτηση, σχετικά με την τοποθέτηση του Wieser, το ΔΝΤ αρκέστηκε να σχολιάσει πως «οι θέσεις μας είναι γνωστές».

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:43, Παρασκευή 3 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης