Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει Plan B - H αξιολόγηση θα κλείσει, η Ελλάδα θα μπει στο QE - Κανένα μέτρο το 2018

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει Plan B - H αξιολόγηση θα κλείσει, η Ελλάδα θα μπει στο QE - Κανένα μέτρο το 2018
Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2018, ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) τις επόμενες μέρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει Plan B, η αξιολόγηση θα κλείσει, η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απλά το ερώτημα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Όπως εξήγησε, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20/2.
Οι δημοσιεύσεις για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν.
Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται.
Απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019.
Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί.
Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι 0.
Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω.
Μετά την ολοκλήρωση του SLA, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο.
«Η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της 2ης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του.
Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της 2ης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας.
Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα: -στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
-στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE
Θα εργαστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία και κοινωνία.
Μια ολιστική συμφωνία που:
- θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους
- θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία
Ερωτώμενος για τα δάνεια της Attica Banκ στον όμιλο Καλογρίτσα, ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη δικαστική έρευνα.
«Μετά την έρευνα για τα δάνεια της Τρ. Αττικής αναμένουμε ενέργειες για έρευνες και στις άλλες τράπεζες», τόνισε.
Όσον αφορά τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, ενώ υποστήριξε ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία.
Για την τουρκική προκλητικότητα υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα»

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ.
« Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία.
Η επιχειρηματολογία της ΝΔ τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό.
Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση -ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης που επικρατεί στην αντιπολίτευση εντάσσονται οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη.
Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα από το 2016», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης