Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προχωρά ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τα «κόκκινα» δάνεια - Κούρεμα οφειλής μόνο με τήρηση της συμφωνίας

Προχωρά ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τα «κόκκινα» δάνεια - Κούρεμα οφειλής μόνο με τήρηση της συμφωνίας
Το «κούρεμα» της οφειλής θα υλοποιείται μόνο όταν τηρείται η συμφωνία
Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία, τις τράπεζες και προς τους προμηθευτές.
Τα βασικά θέματα έχουν λυθεί καθώς πρόκειται για ένα νομικό κείμενο με πολλές λεπτομέρειες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που αρχικά θα ελέγχεται το αίτημα των ενδιαφερομένων και στη συνέχεια θα ακολουθεί η αξιολόγηση ένταξης ενός εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία στο μηχανισμό.
Το πρώτο θέμα που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί κατά χιλιάδες τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων για την ένταξή τους σε ρύθμιση.
Το έργο υλοποίησης της πλατφόρμας το έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Όπως μας πληροφορούν βρίσκεται σε… καλό δρόμο.
Ωστόσο για την εφαρμογή της πρέπει να οριστικοποιηθεί και το νομικό κείμενο που θα ορίζει με κάθε λεπτομέρεια την ένταξη τους στο νέο σύστημα.
Επίσης έχει αντιμετωπισθεί και έχει προσδιορισθεί ποιος θα είναι ο ρόλος του συντονιστή ο οποίος θα επιλέγεται κάθε φορά από τους πιστοποιημένους διαμεσολαβητές που να σημειωθεί έχει διαμορφωθεί με λίστα από 1000 πιστοποιημένους δικηγόρους.
Στον μηχανισμό μπορεί να φθάσουν όλες οι εταιρείες με ένα απλό αίτημα ενώ οι δυσκολίες θα αρχίζουν όταν θα έρθει η στιγμή της αξιολόγησης.
Στο σημείο αυτό θα κρίνονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να διασωθούν και κυρίως να πληρώνουν τις οφειλές τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθεί η αρχική συμφωνία της ρύθμισης η οποία θα προβλέπει και « κούρεμα» οφειλών αλλά αυτό θα διαγράφεται στο τέλος της διαδικασίας.
Παράδειγμα ένας επιχειρηματίας ρυθμίζει τις οφειλές προς την εφορία και τις τράπεζες.
Σε πέντε χρόνια εξοφλεί τις οφειλές προς την εφορία και ένα μέρος της οφειλής παραμένει «παγωμένη» με την προοπτική να διαγραφή.
Ο ίδιος επιχειρηματίας έχει λάβει 10 χρόνια για να αποπληρώσει την οφειλή του προς τις τράπεζες.
Στην περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο δεν μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές προς την τράπεζα, η αρχική ρύθμιση δεν θα υφίσταται και αυτόματα θα ενεργοποιείται η απαίτηση της εφορίας γα την αποπληρωμή της αρχικής οφειλής.
Έτσι το «κούρεμα» των υποχρεώσεων θα υλοποιηθεί όσοι υλοποιήσουν στην πράξη τη συμφωνία.
Υπάρχουν ακόμη κρίσιμες νομικές λεπτομέρειες οι οποίες επεξεργάζονται αλλά θεωρούνται επουσιώδεις και θα αντιμετωπισθούν άμεσα λέει μέλος της ομάδα που ασχολείται με το θέμα.
Στελέχη τραπεζών θεωρούν ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δάνειων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης