Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βαρόμετρο» για συμφωνία στην αξιολόγηση η συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6/2 - Κρίσιμο το EWG στις 9/2 και η νέα πρόταση

«Βαρόμετρο» για συμφωνία στην αξιολόγηση η συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6/2 - Κρίσιμο το EWG στις 9/2 και η νέα πρόταση
Σε κάθε περίπτωση «βαρόμετρο» για το αν θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα θα αποτελέσει το Euro Working Group της 9ης Φεβρουαρίου
Μπορεί η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος να μην αιφνιδίασε την κυβέρνηση αυτό όμως που σίγουρα την προβλημάτισε είναι για το πώς το Ταμείο θα πει το «ναι» και θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά από μία τέτοια έκθεση;
Στο ερώτημα αυτό που διατυπώνει μέσω του «bankingnews» κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων θα απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
 Σε αυτή πρόκειται να συζητηθούν οι δύο εκθέσεις που έχουν συντάξει τα στελέχη του Ταμείου για την Ελλάδα (για χρέος και πρόγραμμα διάσωσης) και αναμένεται να ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα πράξει με την Ελλάδα.  
Να σημειωθεί ότι από την ανάλυση βιωσιμότητας που έκαναν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα προκύπτει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ακόμη και αν οι αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εφαρμοστούν πλήρως.
Η ανάλυση του ΔΝΤ λέει επί της ουσίας στους Ευρωπαίους ότι όλα τα επώδυνα μέτρα (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία, επιπλέον μέτρα λιτότητας κ.λπ.) που προγραμματίζετε δεν φτάνουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να βγάλουν την Ελλάδα από τα προβλήματά της.

Ακόμη κι αν η Ελλάδα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν, δεν μπορεί με την ανάπτυξη να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της, το χρέος.
 Κι αυτό γιατί το κόστος εξυπηρέτησης αυτού θα εκτοξευθεί μακροπρόθεσμα, όταν ο χαμηλότοκος δανεισμός του επίσημου τομέα αρχίσει να αντικαθίσταται με δάνεια από τις αγορές.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους από αυτές που έχουν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έσπευσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την ανάλυση που έκανε το ΔΝΤ, όπου σύμφωνα με το βασικό σενάριο αυτής το ελληνικό χρέος θα προσεγγίσει το 170% του ΑΕΠ το 2020, το 164% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια θα αυξηθεί αγγίζοντας ώς το 2060 το εκρηκτικό 275% του ΑΕΠ - καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας θα μετακινείται υψηλότερα από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του επίσημου τομέα στα υψηλότερα της αγοράς.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ESM τόνισε «το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως» και πρόσθεσε:
«Η Ευρώπη έχει σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Η Ευρώπη πάντως έχει στηθεί και περιμένει την απόφαση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) να συζητηθεί το θέμα.
Όπως στις προηγούμενες συνεδριάσεις έτσι και σε αυτή την Αθήνα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα μεταφέρει στους θεσμούς την πρόθεση της Αθήνας για ένα διευρυμένο «κόφτη» όχι μόνο από την πλευρά των δαπανών αλλά και από το σκέλος της φορολογίας (αφορολόγητο, ΦΠΑ) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα πεδία εφαρμογής του χωρίς να υπάρχει η παραμικρή «σκιά». Φυσικά ούτε λόγος για νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων που ζητά μετά το 2018 το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση «βαρόμετρο» για το αν θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα θα αποτελέσει το Euro Working Group της 9ης Φεβρουαρίου και από το οποίο θα φανεί για το αν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία ως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης που ελλοχεύει.

Πρώτη ενημέρωση 21:12 29 Ιανουαρίου του 2017

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης