Οικονομία

Τι φταίει στην Ελλάδα και τα funds δίνουν μόλις 1 ευρώ στα 100 ευρώ ενός κόκκινου δανείου;

Τι φταίει στην Ελλάδα και τα funds δίνουν μόλις 1 ευρώ στα 100 ευρώ ενός κόκκινου δανείου;
Το ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φαίνεται ότι είναι άμεσης προτεραιότητας για τις τράπεζες
Παίρνει μπρος η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία στη συνέχεια θα έχει ως κατάληξη την πώλησή τους σε funds του εξωτερικού.
Οι τράπεζες προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο και πλέον εμφανίζονται πιο αποφασιστικές και κυρίως ετοιμάζουν… πυρετωδώς χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς πώληση.
Οι τομείς που έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές είναι ο τουριστικός και ο πρωτογενής τομέας.
Ήδη οι τραπεζίτες έχουν εντάξει στο σχέδιο ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι 100 κλίνες.
Η εξέλιξη είναι αναγκαία, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει σταματήσει να εκπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις, ενώ η μονάδα ή μονάδες στις περισσότερες περιπτώσεις υπολειτουργούν και κάποιες μπορεί να έχουν βάλει λουκέτο.
Το ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φαίνεται ότι είναι άμεσης προτεραιότητας για τις τράπεζες.
Στον πρωτογενή τομέα το ενδιαφέρον στρέφεται σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν ετήσιο τζίρο κάτω των 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο τραπεζικός δανεισμός είναι τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερος.
Πάντως, οι διαχειριστές των funds που θέλουν να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια έχουν κάνει σαφές προς τις τράπεζες ότι θα δώσουν 1 έως 5 ευρώ στο κατοστάρικο, διότι ο χρόνος ανάκτησης της αξίας μιας επιχείρησης είναι μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το χαμηλό τίμημα οφείλεται κυρίως στο μεγάλο χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης και στον χρόνο υλοποίησης μιας κατάσχεσης, καθώς, μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, μπορεί να περάσουν ακόμα και 2 και 3 χρόνια
Στην περίπτωση αυτή, τα funds ρίχνουν το κόστος εξαιτίας του νομικού θεσμικού πλαισίου που αυξάνει το ρίσκο της ανάκτησης της επένδυσης.
Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστές των funds δεν περίμεναν να πτωχεύσει η Ελλάδα για να αγοράσουν τσάμπα την « αφρόκρεμα» των επιχειρήσεων.
Στην Ευρώπη είναι πρακτική ετών που αποδίδει και στις δύο πλευρές τόσο στον πωλητή όσο και στον αγοραστή.
Στη Ρουμανία πουλήθηκαν συνολικά 15 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και στην κεντρική Ευρώπη η αξία των «κόκκινων» δανείων ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης