Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεσμεύεται η Ελλάδα ότι δεν θα προβεί σε άλλες μονομερείς ενέργειες - Ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα 12 και 26/1/2017

Δεσμεύεται η Ελλάδα ότι δεν θα προβεί σε άλλες μονομερείς ενέργειες - Ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα 12 και 26/1/2017
Εκτός απροόπτου το EuroWorkingGroup  στις 12 Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου
Απολύτως ικανοποιημένη και δικαιωμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» των δανειστών που αποδέχθηκαν τις εξηγήσεις της Αθήνας για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεμπλοκάροντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Είχε προηγηθεί ένα 48ωρο θρίλερ με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς να ανταλλάσουν e-mails και τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνεται για κάθε στάδιο και κάθε σημείο των διαβουλεύσεων. 
Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που έδωσε και το τελικό «οκ» για το περιεχόμενο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται να αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών, και ειδικά το σημείο που αφορά τη λεγόμενη "13η σύνταξη".
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές εκτός από τη ρητή δέσμευση ότι η χορήγηση «13η σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε χαρακτήρα εφάπαξ καταβολής η Αθήνα αποδέχθηκε και την ενεργοποίηση μέτρων μέσω του «κόφτη» στην περίπτωση που τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει ότι υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Η δέσμευση αυτή είναι απολύτως ασφαλής, καθώς τα μέχρι τώρα ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης για τη χρονιά που εκπνέει.
Επιπλέον η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και «αιφνιδιασμούς» αν πρώτα δεν έχει ενημερώσει λεπτομερώς τους θεσμούς για τις προθέσεις της.     
Με αυτά τα δεδομένα και μετά τη δημόσια δήλωση του eεπικεφαλής του eurogrup, J. Dijsselbloem, μέσω του twitter εκτός απροόπτου το EuroWorkingGroup  στις 12 Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.  
Ωστόσο αυτή η διαδικασία όπως έχει επιβεβαιώσει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέεται με την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση και «σημείο επαφής» για μια σειρά από ανοικτά ζητήματα.  
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρά το αίσιο τέλος στην  υπόθεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το ….«καψώνι» από τον Wolfgang Schaeuble και το ΔΝΤ θα συνεχιστεί με πεδίο αυτή τη φορά τα ζητήματα αγκάθια για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.  
Σε κάθε περίπτωση και με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πέρνα στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές.
Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, αναφέρουν κυβερνητικές  πηγές.

Δ. Αλειφερόπουλος



Το Σάββατο 24/12 το bankingnews μετέδιδε:

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι θεσμοί από την επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του μετέδιδε νωρίτερα  το bankingnews, ξεμπλοκάροντας έτσι τις συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup , J. Dijsselbloem, επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα απέστειλε την επιστολή μετά από ανταλλαγή e-mails και έντονων διαβουλεύσεων, με μία ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.



Συγκεκριμένα, ο ίδιος σημειώνει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», ανέφερε ο Dijsselbloem και πρόσθεσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει την απόλυτη προσήλωσή της στην τήρηση των συμφωνηθέντων και την εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό κείμενο της επιστολής που θα σταλεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χθες συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί μετά την μεσημεριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο όπου θα συζητηθούν διεξοδικά οι ελληνικές θέσεις για τις παροχές πριν αυτές πάρουν την τελική τους μορφή για να αποσταλούν στους θεσμούς. Με την επιστολή Τσακαλώτου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επαναφέρει την διαπραγμάτευση σε κανονικούς ρυθμούς ώστε να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ίδια να ασχοληθεί με τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης ( εργασιακά, δημοσιονομικό «κενό» 2018 - 2020, κόκκινα δάνεια, πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις κ.ά ).
Πάντως, το βασικό θέμα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών θα είναι ο διευρυμένος «κόφτης», που θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (πιθανότατα, για μια πενταετία). Ο μηχανισμός αυτός θα ισοδυναμεί με Μνημόνιο διαρκείας και θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων. Το ΔΝΤ απαιτεί όλα αυτά να καθοριστούν από τώρα με πάσα λεπτομέρεια.
Ο εφιάλτης για την ελληνική πλευρά δεν περιορίζεται, όμως, εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την απόφασή της να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Η νέα ατζέντα των θεμάτων θα συζητηθεί στο EuroWorking Group (EWG)της 12ης Ιανουαρίου και στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ξεπεραστεί κάποια από αυτά τα αγκάθια ώστε στο Eurogroup της 26 Ιανουαρίου να υπάρξουν( !) οι προϋποθέσεις για συμφωνία, οι οποίες για την ώρα δεν είναι ακόμη ορατές. Βέβαια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τον Φεβρουάριο από τη στιγμή που και το ΔΝΤ έχει παρατείνει για τον Μάρτιο την απόφαση του για το πώς θα μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα ( ως σύμβουλος ή ως χρηματοδότης). Το Βερολίνο πάντως θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιγνίδι.
Οι θεσμοί κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην πιέζεται χρηματοδοτικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Και ακολουθούν το ομόλογο Σαμαρά, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ. Πριν από τον Απρίλιο η Αθήνα έχει να πληρώσει κάτι «ψιλά» και δη στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη ενημέρωση 23 Δεκεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης