Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η φοροδιαφυγή οργιάζει στα 80 δισ. ευρώ ετησίως - Το «μάρμαρο» πληρώνουν οι νομοταγείς φορολογούμενοι

Η φοροδιαφυγή οργιάζει στα 80 δισ. ευρώ ετησίως - Το «μάρμαρο» πληρώνουν οι νομοταγείς φορολογούμενοι
Η παραοικονομία δεν λογαριάζει Μνημόνια
Μνημόνιο κατά της φοροδιαφυγής πιθανό να χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα στοιχεία που αναφέρονται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, το οποίο να σημειωθεί έχει τίτλο: «Ο παραλογισμός της φοροεισπρακτικής πολιτικής κι άλλες θλιβερές ιστορίες».
Με τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερφορολόγησης αρχίζει η προσέγγιση του προβλήματος που έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται η οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία, η οποία «σκοτώνει» την έντιμη επιχειρηματικότητα.
Στο οικονομικό δελτίο γίνεται λόγος για άδικη φορολογία που επιβάλλεται στα νοικοκυριά, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ότι χωρίς να φοροδιαφεύγουν, φορολογούνται κατά τρόπο άδικο και κοινωνικά μη βιώσιμο, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες από αγροτική εκμετάλλευση, ενοίκια, τόκους, μετοχές, κεφάλαιο δηλώνουν εισοδήματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη όλων μας.
Στο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ γίνεται αναφορά στις προσπάθειες βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος για τα δημόσια έσοδα, αλλά δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την κρυμμένη φορολογητέα ύλη, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους συνεπείς φορολογουμένους.
Η παραοικονομία δεν λογαριάζει Μνημόνια.
Το στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι το ύψος της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, το εισόδημα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα είναι 74 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία διαθεσίμου εισοδήματος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ περίπου - χωρίς παροχές σε χρήμα και είδος - και όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι γύρω στα 175 δισ. ευρώ.
Δηλαδή το αστρονομικό ποσό των 80 δισ. ευρώ κινείται στο «σκοτάδι» και κυρίως βρίσκεται εκτός του φορολογικού ελέγχου.
Το αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής είναι να πληρώνουν τα σπασμένα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι νόμιμες επιχειρήσεις.
Το τμήμα ανάλυσης του ΣΕΒ με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Μασουράκης επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, με το 51% των προ φόρων κερδών τους να απορροφάται στην πληρωμή εταιρικού φόρου (22,4%) και φόρου στην εργασία (27,7%).
Ανάμεσα στα στοιχεία που εντυπωσιάζουν είναι ότι το 92,5% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055, ευρώ ή 255 τον μήνα, και πληρώνουν μέσο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ τον μήνα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης