Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το χάπι με τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό «χρυσώνει» η κυβέρνηση

tags :
Το χάπι με τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό «χρυσώνει» η κυβέρνηση
Συνολικά, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (παλαιές έως το τέλος του 2015 και νέες) ανέρχονται σε 93,935 δις ευρώ ή περίπου το μισό ελληνικό ΑΕΠ.
Να «χρυσώσει το χάπι» του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού που είχε εξαγγείλει για τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση.
Με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που κατατέθηκε στην Βουλή υποχρεώνει περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό, μέσω των οποίων θα διενεργούν τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Βέβαια ο λογαριασμός αυτός δεν θα είναι ακατάσχετος αφού οι δανειστές έβαλαν «πάγο» στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να αποσύρει την σχετική διάταξη από το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Αντί του μέτρου αυτού η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών  Κατερίνας Παπανάτσιου προτείνει την εξής εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υφυπουργό με το άρθρο 30 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων παρέχεται η ευχέρεια στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή το ποσοστό της κατάσχεσης με αιτιολογημένη απόφασή του και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα περιορισμού της κατάσχεσης του οφειλέτη σε ποσοστό 50% -70%. Πράγματι ο ΚΕΔΕ, στο άρθρο 30, παράγραφος 4 προβλέπει ότι «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε».

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει -σε όρους χρόνου πρώτα και σε όρους αποτελεσματικότητας στη συνέχεια- αυτή η «αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε» ιδίως όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.
Μόνο τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δις ευρώ (από 9,035 τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δις ευρώ τον Οκτώβριο) ενώ πολλαπλάσια είναι η αύξηση των ευρύτερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.
Από τα 10,340 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο, με ένα άλμα σχεδόν 1,4 δις ευρώ, ανήλθαν σε 11,738 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο εισπρακτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί) σε 803.803 φορολογούμενους ή σε περίπου έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει αναγκαστική είσπραξη της οφειλής.

Η εικόνα στο μέτωπο του συνολικού αριθμού φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τις αρχές του έτους.
Σταθερά, ένας στους δύο φορολογούμενους (4.304.752 φορολογούμενοι τον Οκτώβριο) αδυνατεί (ή επιλέγει) να πληρώσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του στην εφορία με αποτέλεσμα να αυξάνει τις πιθανότητες να έρθει άμεσα αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Συνολικά, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (παλαιές έως το τέλος του 2015 και νέες) ανέρχονται σε 93,935 δις ευρώ ή περίπου το μισό ελληνικό ΑΕΠ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης