Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προς έκτακτο Euro Working Group για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση - Το καλό και το κακό σενάριο για β΄ αξιολόγηση

Προς έκτακτο Euro Working Group για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση - Το καλό και το κακό σενάριο για β΄ αξιολόγηση
Το καλό και το κακό σενάριο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης
Ανοικτό αφήνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη σύγκλιση έκτακτου Euro Working Group (EWG) τα επόμενα 24ωρα σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την δραματική τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές εξαιτίας των παροχών που ανακοίνωσε η Αθήνα.
Οι θεσμοί εξέλαβαν ως μονομερή ενέργεια την κίνηση αυτή μετά και την ψήφιση της διανομής μερίσματος 617 δις ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγίου χθες βράδυ από την Βουλή.
Το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Βόλφανγκ Σόιμπλε που κρύβεται πίσω από όλα αυτά έσπευσε να τιμωρήσει την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ο οποίος χωρίς καθυστέρηση «πάγωσε» αμέσως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στις 5 του μηνός στην ευρωζώνη - χωρίς βέβαια να έχει αυτή την δυνατότητα.
Αρμόδιο όργανο για μία τέτοια απόφαση είναι το Eurogroup και όχι ο αυλικός του Σόιμπλε Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χωρίς δεύτερη κουβέντα απεκάλυψε με γραπτή δήλωση ότι οι επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα αποφάνθηκαν ότι οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι συμβατές με τις συμφωνίες που διέπουν το ελληνικό πρόγραμμα.
Χθες, βράδυ οι θεσμοί στην έκθεση τους προς τον ESM εξέφρασαν την ανησυχία τους για το «πακέτο» Τσίπρα σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό στόχο του 2016 όχι όμως για το 2017 και το 2018.
Η έκθεση καθ άλλο παρά σκληρή ήταν για την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της οποίας βρέθηκε μόνο η Γαλλία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη να στέκονται μόνο στο εξής ερώτημα:
«Πως θα προχωρήσουν οι αποφάσεις με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος;».
Όλες αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν στο να «ξεφουσκώσει» η διαπραγμάτευση στη Αθήνα από τη στιγμή τα μεγάλα και καυτά θέματα, όπως το εργασιακό, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018 – 2020, ο διευρυμένος «κόφτης», τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ ακόμη και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έμειναν πίσω, μετά την πολιτική λύση που αναζητείται.
Οι δανειστές σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα τους θα πρέπει κανονικά σήμερα να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν λίγο πριν από το πρώτο Eurogroup του 2017 που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.
Εκτός και να περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιστρέψει το αύριο το απόγευμα από το Βερολίνο για να μία νέα επαφή που θα περιέχει στοιχεία και από την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ που θα γίνει νωρίτερα το πρωί.
Σε ότι αφορά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης υπάρχουν δύο σενάρια.
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση αυτής αρχές Φεβρουαρίου μήνα κατά τον οποίο θα έχει δείξει για το που θα κάτσει η μπίλια με το πλεόνασμα του 2016 και δη αν θα καλύπτει τον μνημονιακό στόχο για 1,09% του ΑΕΠ ή θα είναι κατά τι υψηλότερο. Λογικά τότε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να ξεπαγώσουν ενώ με την βοήθεια των πλέον φιλελληνικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το θέμα του ΔΝΤ λύνεται με έναν ενισχυμένο κόφτη ο οποίος θα περιέχει τα μέτρα που ζητά σήμερα το Ταμείο χωρίς όμως να απαιτεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση τους.
Το κακό σενάριο είναι η αξιολόγηση να πάει για Μάρτιο ή και Απρίλιο ακόμη αφού θα πρέπει το ΔΝΤ να μπει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα και η Αθήνα θα πρέπει να ψηφίσει, προκαταβολικά, τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης