Τελευταία Νέα
Οικονομία

EU Observer: Λόγω γερμανικών πιέσεων πάγωσαν τα μέτρα για την απομείωση του χρέους

tags :
EU Observer: Λόγω γερμανικών πιέσεων πάγωσαν τα μέτρα για την απομείωση του χρέους
Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι εξαγγελίες του Τσίπρα θα πρέπει να είναι μέρος των τρεχουσών συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
Η απόφαση για αναστολή της συμφωνίας σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους ξεγύμνωσε τη διαφωνία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του EU Observer.
Η αναστολή ανακοινώθηκε μέσα από μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο twitter από τον εκπρόσωπος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- «έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι σύμφωνες με τις συμφωνίες μας».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει 617 εκατ. ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους που ζουν με 800 ευρώ το μήνα ή λιγότερο και υποσχέθηκε να επεκτείνει έκπτωση του ΦΠΑ για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου ήταν ένα πρώτο βήμα για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ένα βασικό αίτημα από την Ελλάδα και το ΔΝΤ.
Ωστόσο, η Κομισιόν, ένα από τα όργανα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, αιφνιδιάστηκε και επέκρινε την κίνηση» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, επειδή αυτή η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Pierre Moscovici.
«Εκείνοι που θέλουν την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ήταν απρόθυμος στα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
«Η αναστολή φαίνεται να αποφασίστηκε έπειτα από γερμανικές πιέσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα άλλα θεσμικά όργανα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (14/12/2016) η Γερμανία είχε ζητήσει από τα θεσμικά όργανα να αποφανθούν κατά πόσον το μπόνους των συνταξιούχων ήταν σύμφωνο με το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος.
Μια πηγή της ΕΕ είπε στο EUobserver ότι οι αποφάσεις του Τσίπρα για το μπόνους και τον ΦΠΑ δεν σέβονται το πρόγραμμα διάσωσης, επειδή δεν είχαν συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και δεν αντισταθμίζονται από τα μέτρα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να είναι μέρος των τρεχουσών συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκπτωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να γίνει κατανοητή γιατί τα νησιά ήταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης μετανάστευσης.
Πάντως, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο EU Observer αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν γίνουν με αργότερο ρυθμό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει το μπόνους των συνταξιούχων από τη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης