Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Η αξιολόγηση κλείνει τον Ιανουάριο - Νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Eurogroup: Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Η αξιολόγηση κλείνει τον Ιανουάριο - Νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ
«Δεν απαιτούνται άμεσα μέτρα για την Ιταλία»
(upd2) Χωρίς συμφωνία για τη β' αξιολόγηση, καθώς «απαιτείται περισσότερη δουλειά», αλλά με συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε το σημερινό, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο διήρκησε περί τις 4 ώρες.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) παρουσίασε μια δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το Eurogroup αποδέχτηκε και η οποία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, ανεξαρτήτως ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, οδηγούν στη μείωση του χρέους κατά 20%.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατέστησε σαφές πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του προγράμματος.
«Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έρθουν σε συμφωνία», είπε, ενώ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιήθηκε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.
Έγινε αρκετή πρόοδος και οι ομάδες μας είναι κοντά σε μια τεχνική συμφωνία για τη β΄αξιολόγηση, ανέφερε ο επίτροπος Moscovici.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρέθηκε και το ζήτημα των εργασιακών, χωρίς, όμως, να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά.
Το ίδιο ευχαρίστα δεν είναι, βέβαια, τα νέα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τον Dijsselbloem, δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν τα μέσα του 2018 και την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όπως είπε, τα μέτρα θα συζητηθούν, αφότου αποτιμηθεί το αποτέλεσμα του προγράμματος και γίνουν νέες αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (από Κομισιόν και ΔΝΤ), ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν κριθεί απαραίτητο.
Ως προς τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν δηλαδή συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ο Dijsselbloem επισήμανε:
«Το ΔΝΤ είναι ακόμα δεσμευμένο να συμμετάσχει μόλις επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία.
Το Ταμείο επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις για μια νέα συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά το Ταμείο αναμένει την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης», η οποία φαίνεται πως πηγαίνει για τον Ιανουάριο του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρθηκε πως το Ταμείο επιθυμεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να συμμετάσχει.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 θα μείνει στο 3,5%», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας πως το ζήτημα των πλεονασμάτων μπορεί να ανοίξει αργότερα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Όλοι συμφωνήσαμε στα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του 3,5% έστω για κάποια χρόνια», είπε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Σε ανακοίνωσή του σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 μετά το πέρας της συνεδρίασής του για την Ελλάδα, το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακών της Ελλάδος και των πιστωτών της (staff-level agreement) επί της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Επίσης, το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75%, ο οποίος θα επιτρέψει την εθνική εφαρμογή του προγράμματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το Eurogroup υπενθύμισε, ότι η τελική συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, καθώς και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κόστους, περιλαμβανομένων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, «ανοίγματος» κλειστών επαγγελμάτων και αφαίρεσης των εμποδίων στην πραγματοποίηση επενδύσεων.
Όπως επεσήμανε το Eurogroup, είναι απαραίτητος ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ελληνικού υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων (HCAP) πριν την εκπνοή του Ιανουαρίου 2017, ώστε αυτό να καταστεί πλήρως λειτουργικό μέχρι τότε.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που θα πρέπει να επιτευχθεί από το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ η δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ε.Ε..
Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αυτές τις υποχρεώσεις με τρόπο βιώσιμο ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με τους θεσμούς στη δημιουργία ενός μηχανισμού και δομικών μέτρων που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων.
Το Eurogroup σήμερα συζήτησε εκ νέου περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με στόχο την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές κεφαλαίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συνθέτουν τη βάση των προτάσεων του ESM και την προεργασία του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα από τον ESM.
Αυτά θα είναι τα ακόλουθα:
- Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών προς τον EFSF εντός της τρέχουσας (ίδιας) σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως 32,5 χρόνια.
- Η αποποίηση (waiver) της κλιμάκωσης του περιθωρίου επιτοκίου 200 μονάδων βάσης που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους στο πλαίσιο του 2ου ελληνικού μνημονίου για το 2017.
- Η χρήση στρατηγικής χρηματοδότησης από EFSF/ESM όσο επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα δίχως την πρόκληση επιπλέον κόστους σε χώρες που είχαν ενταχθεί σε μνημόνια. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω: α) Ανταλλαγής των back-to-back τίτλων των EFSF/ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, β) Εισόδου του ESM σε πράξεις ανταλλαγής επιτοκιακών ροών (interest rate swaps) με στόχο τη μείωση του κινδύνου προσφοράς υψηλότερων επιτοκίων από την αγορά προς την Ελλάδα και γ) Εισαγωγής της έννοιας της συγχρηματοδότησης μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος (τρίτου) προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το Eurogroup, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν αξιόλογη θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία των τεχνικών κλιμακών τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στη βάση των θεσμοθετημένων πολιτικών του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξουν το δρόμο για τη διοίκηση του ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Dijsselbloem: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα - Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για να έχουν νέο γύρο συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομιών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Pierre Moscovici και Klaus Regling μετά τη λήξη του σημερινού Eurogroup, εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ολλανδός τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη β΄ αξιολόγηση, ενώ εξέφρασε την ανάγκη το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ανακοίνωσε ο κ.Regling να εφαρμοστεί άμεσα.
«Θα ξαναδούμε αργότερα την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όλοι συμφωνήσαμε στα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του 3,5% έστω για κάποια χρόνια.
Στην Αθήνα θα δούμε εάν "βγαίνουν" τα πρωτογενή πλεονάσματα. (…)
Αναμένεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα τον Ιανουάριο 2017», διευκρίνισε, ξεκαθαρίζοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 θα μείνει στο 3,5%.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ.Dijsselbloem υπενθύμισε πως είναι ακόμα δεσμευμένο να συμμετάσχει μόλις επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία, συμπληρώνοντας πως το Ταμείο επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις για μια νέα συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα:
«Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει θέλει να δει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Μας είπαν ότι χρειάζονται την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ θα κάνει DSA του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε θα δούμε αν απαιτούνται μέτρα».
Επιπλέον, ο Ολλανδός επισήμανε πως στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκαν και τα εργασιακά ζητήματα:
«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα».
Τέλος, σχετικά με υα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, δήλωσε πως «θα βρεθούν στο τραπέζι» μετά τα με΄σα του 2018.


Regling: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Μέρος των βραχυπρόθεσμων μέρων που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρουσλίασε εν με΄ρει ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Jeroen Dijsselbloem και Pierre Moscovici μετά τη λήξη του σημερινού Eurogroup, ο κ.Regling σχολίασε πως οι προτάσεις για το χρέος που συνάχθηκαν είναι «εφικτές», ενώ εκτίμησε πως θα οδηγήσουν σε μια αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ:
«Όποιο σενάριο και να ξεκινήσουμε υπολογίζουμε μείωση του χρέους 20% μέχρι το 2060».
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χωρίζονται σε τρία σετ, χωρίς όμως να δώσει πολλές λεπτομέρειες.
Σχετικά λοιπόν με τα μέτρα, ενδεικτικά, το 1ο σετ θα αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους.
Εξηγώντας, δήλωσε πως από τα 28 έτη η ωρίμανση θα αυξηθεί πλέον στα 32,5 έτη, με τις δόσεις να είναι πιο μικρές και τον βηματισμό για την αποπληρωμή των χρεών καλύτερος.
Στο 2ο σετ θα υπάρχουν χαμηλότερα επιτόκια που θα μειώσουν τον κίνδυνο επιτοκίων για την Ελλάδα, μέσω ανταλλαγής ομολόγων κλπ.
Το 3ο σετ δε θα προβλέπει την αύξηση του επιτοκίου κατά 2% και θα συνδέεται με τους παλαιότερους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες που περιέχονται στο πρόγραμμα θα αντισταθμιστούν με μακροπρόθεσμα οφέλη», σχολίασε ο κ.Regling.

Moscovici: Έχουμε κάνει πρόοδο με την Ελλάδα – Είμαστε έτοιμοι για τεχνική συμφωνία και κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Την άποψη του πως οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Jeroen Dijsselbloem και Klaus Regling μετά τη λήξη του σημερινού Eurogroup.
«Έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στην Ελλάδα.
Είμαστε κοντά στο να κλείσει η β' αξιολόγηση», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, ενώ προανήγγειλε και αυτός την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, για ένα νέο γύρω συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.
«Σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ήδη συμφωνία.
Ο κ.Regling μας εξήγησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αποδέχτηκε η ομάδα.
Είμαστε έτοιμοι για τεχνική συμφωνία και κλείσιμο της β' αξιολόγησης», υπογράμμισε, σχλιάζοντας πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, μέσω των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο».

Νωρίτερα...

Οι εξελίξεις γύρω από το ιταλικό δημοψήφισμα και η ενίσχυση της αβεβαιότητας ακόμη και για τις αντοχές της Ευρωζώνης δεν αποκλείεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις για την ελληνική αξιολόγηση κατά το σημερινό, 5/12/2016, Eurogroup.
Η συνεδρίαση για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ νωρίτερα ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αφορούσε στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, με τις εξελίξεις στην Ιταλία να βρίσκονται στο επίκεντρο. 
Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη και για την Ελλάδα, δεδομένης της μεγάλης απόστασης -όπως επιβεβαιώθηκε και από την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου - που εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές στα εργασιακά και το δημοσιονομικό.
Έτσι αυτό που αναμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι μια θετική αναφορά για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαπραγματεύσεις.
Ότι δηλαδή υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε ποσοστό 95%,χωρίς όμως κάτι παραπάνω από αυτό.
Βέβαια πάνω στο τραπέζι των 19 θα βρίσκεται σήμερα και η συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της 24ης Μαϊου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο αυτή «η Ευρωζώνη συμφώνησε σε μία σειρά βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν μεταξύ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και του τέλους της προγράμματος, ενώ άλλα μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του».
Στη σημερινή σύνοδο, λοιπόν, η απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θεωρείται παραπάνω από εφικτή. Άλλωστε, προβλέπεται από τη συμφωνία του Μαϊου και ο Βόλφανγκ Σόϊμπλε ποτέ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις. Τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Κ. Ρέγκλινγκ αποσκοπούν σε μία μείωση σε βάθος χρόνου του δημόσιου χρέους της τάξης των 21,8 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Αναμένεται, συνεπώς, μία κατ' αρχήν συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Βέβαια, όλες οι ελπίδες για συνολική συμφωνία (μέτρα, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα) εναπόκεινται στο έκτακτο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα (από 19 έως 21 Δεκεμβρίου) μήπως και δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θρίλερ, βασικός πρωταγωνιστής του οποίου είναι και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Αθήνα ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από την «βόμβα» των μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που εξαπέλυσε στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι αφήσουν στο 3,% τον πήχη στα πλεονάσματα.
Αντιδρώντας σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση έφθασε να απειλεί ακόμη και με εκλογές στην περίπτωση που αυτή βρει γόνιμο έδαφος. «Ούτε εμείς, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να συνυπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ή 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, Ο ίδιος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του δημοσιονομικό «κόφτη» στις μισθούς και τις δαπάνες ώστε αυτός να ισχύει και για την διετία 2019-2020.
Ο «κόφτης» στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θεσπίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να γεφυρώσει τις δημοσιονομικές διαφορές που είχε το Βερολίνο με το ΔΝΤ . Με τα σημερινά δεδομένα ο «κόφτης» θα συνεχίσει να καραδοκεί πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα ως τον Απρίλιο του 2019 που η Εurostat θα κάνει ταμείο για το αν η Αθήνα πέτυχε το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι στη σημερινή σύνοδο το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο Πόλ Τόμσεν. Η Κριστίν Λαγκάρντ προτίμησε να μείνει στην Ουάσινγκτον.

Δεν χρειάζεται επείγουσα παρέμβαση για την Ιταλία - Σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός του 2017

Η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2017, αλλά επί του παρόντος είναι αδύνατον να δεσμευθεί, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που αφορούσε τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών για το 2017.
Ωστόσο δεν χρειάζεται επείγουσα παρέμβαση για την Ιταλία, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. 
Να σημειωθεί ότι ο Dijsselbloem επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Pierre Carlo Padoan, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρίαση, καθώς είναι πιθανό να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην Ιταλία, μετά την παραίτηση Renzi.
Σύμφωνα με το Eurogroup, o προϋπολογισμός της Ιταλίας βρίσκεται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Ιταλίας το 2017 θα είναι 0,5% του ΑΕΠ, ενώ 0,6% του ΑΕΠ απαιτείται βάσει του προληπτικού σκέλους. 
Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν σημαντικά πρόσθετα μέτρα.
Το Eurogroup καλεί την Ιταλία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι συμβατός με τους κανόνες του προληπτικού σκέλους. 
Το υψηλό επίπεδο του χρέους στην Ιταλία παραμένει ένα θέμα ανησυχίας.

Συστάσεις Eurogroup για τους δημοσιονομικούς στόχους 8 χωρών - Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Οι στόχοι των προϋπολογισμών οκτώ χωρών βρίσκονται σε κίνδυνο, προειδοποιεί το Eurogroup, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν εκτροχιασμοί.
Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχετικά με τα σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών μελών για το 2017.
Η Κομισιόν ολοκλήρωσε εγκαίρως την αξιολόγηση των προσχεδίων, συμπεραίνοντας τα εξής:
- Η Ευρωζώνη εισέρχεται στο πέμπτο ανάκαμψης
- Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι θετικοί, αλλά μικρής κλίμακας
- Οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται, υποστηρίζοντας την εγχώρια κατανάλωση
- Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη
- Οι αδυναμίες του παγκόσμιου εμπορίου επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης
Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής έχει βελτιώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να μειωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, από 1,8% το 2016.
Ωστόσο, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι οκτώ μελών βρίσκονται σε κίνδυνο, εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να θωρακιστούν οι προϋπολογισμοί.
Ειδικότερα:
- Βέλγιο: Οι στόχοι του προϋπολογισμού βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια του Βελγίου το 2016 και το 2017 στο σύνολό τους θα είναι 0,6% του ΑΕΠ, ενώ άλλο ένα 1,2% του ΑΕΠ απαιτείται βάσει του προληπτικού σκέλους.
Σε αυτή τη βάση, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας.
Η εκ των υστέρων αξιολόγηση της συνολικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνει πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και της ασφάλειας, ενώ μπορεί να οδηγήσει το Βέλγιο σε μια σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής.
- Ιταλία: Ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Ιταλίας το 2017 θα είναι 0,5% του ΑΕΠ, ενώ 0,6% του ΑΕΠ απαιτείται βάσει του προληπτικού σκέλους.
Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν σημαντικά πρόσθετα μέτρα.
Το Eurogroup καλεί την Ιταλία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι συμβατός με τους κανόνες του προληπτικού σκέλους.
Το υψηλό επίπεδο του χρέους στην Ιταλία παραμένει ένα θέμα ανησυχίας.
- Κύπρος: Ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Κύπρου για το 2017 θα είναι 1,4% του ΑΕΠ, ενώ η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να διαθέτει διαρθρωτικό ισοζύγιο 0,0% του ΑΕΠ.
Μετά την εκτίμηση αυτή, θα απαιτηθούν σημαντικά πρόσθετα μέτρα.
- Λιθουανία: Υπάρχει ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Επιτροπή εντοπίζει κίνδυνο σημαντικής απόκλισης από την πορεία προσαρμογής, καθώς προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών θα είναι +3,0% το 2017, ενώ το επιτόκιο αναφοράς της αύξησης των δαπανών, είναι +2,2%.
Σημειώνουμε ότι η Λιθουανία έχει αναλάβει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η Λιθουανία έχει υποβάλει αίτηση για τη χρήση της ρήτρας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το 2017.
Εάν χορηγηθεί αυτή θα οδηγούσε σε μικρότερη απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο στόχο.
- Σλοβενία: Υπάρχει ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Σλοβενίας το 2017 θα είναι 0,2% του ΑΕΠ, ενώ επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ απαιτείται βάσει του προληπτικού σκέλους.
Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας.
- Φινλανδία: Ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Φινλανδίας το 2017 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ 0,6% του ΑΕΠ απαιτείται βάσει του προληπτικού σκέλους.
Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας.
Σημειώνουμε ότι η Φινλανδία έχει αναλάβει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ έχει υποβάλει αίτηση για τη χρήση της ρήτρας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη ρήτρα των επενδύσεων το 2017.
Εάν χορηγηθεί αυτή θα οδηγούσε σε μικρότερη απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο στόχο.
- Ισπανία: Σύμφωνα με το ισχύον σενάριο περί καμίας αλλαγής πολιτικής, υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι 3,8% του ΑΕΠ το 2017, ενώ το έλλειμμα του 3,1% του ΑΕΠ συνιστάται.
Σε αυτή τη βάση, το Eurogroup καλεί την Ισπανία να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαιτήσεις.
Επίσης, καλεί την Ισπανία να υποβάλει ένα ενημερωμένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων για να καταστεί δυνατή η βελτίωση του ονομαστικού και του διαρθρωτικού ελλείμματος, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο περί μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η προβλεπόμενη απόκλιση, ωστόσο, υπερβαίνει το όριο για μια σημαντική απόκλιση σε ένα πολύ στενό περιθώριο.
Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Πορτογαλίας το 2017 θα είναι 0,0% του ΑΕΠ, ενώ απαιτούνται μέτρα στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους 0,6% του ΑΕΠ.
Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας.

Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξει σήμερα «μεγάλο deal» για το ελληνικό χρέος

Οι αγορές αντιδρούν ψύχραιμα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα, δήλωσε Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, J. Dijsselbloem, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή, ανέφερε, τονίζοντας ότι το outlook των ιταλικών τραπεζών δεν μεταβάλλεται από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Μερικές τράπεζες έχουν κάποια προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλος ο κλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η πολιτική αβεβαιότητα περιπλέκει τα πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκαλέσουμε τις εξελίξεις στην Ιταλία ως μια νέα "κρίση".
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σήμερα δεν αναμένεται κάποιο "μεγάλο deal" για το ελληνικό χρέος.

Schaeuble: Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική όταν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Την πάγια θέση του ότι για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Για την Ελλάδα αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην υποστήριξε πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την κυβέρνηση της Ιταλίας, ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ευρωπαϊκή κρίση και συνέστησε να πέσουν οι τόνοι.
Πάντως ο Schaeuble εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα στην Ιταλία αλλά και την ικανοποίηση του για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, επισημαίνοντας πάντως τα υψηλά ποσοστά που έλαβε ο υποψήφιος της ακροδεξιάς.

Moscovici: Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της - Ελπίζω ότι και οι δανειστές θα κάνουν το ίδιο

Πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα εξετάσουμε πόσο κοντά είμαστε σε μια τεχνική συμφωνία.
θα συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», δήλωσε ο Moscovici, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
«Θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ για τη δυνατότητα να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της.
«Θεωρώ ότι και οι εταίροι θα κάνουν το ίδιο», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Περιμένω συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Την θέση ότι αναμένει συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Περιμένω συμφωνία σήμερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος» τόνισε ο Sapin προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα στην Ιταλία ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ότι δεν αφορούσε την ΕΕ, ότι η Ιταλία είναι ισχυρή χώρα και ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την Ιταλία: Περιορισμένο το σοκ από το δημοψήφισμα

Στην άποψη ότι η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σοκ προκύψει από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος αλλά και από την απόφαση του Matteo Renzi να παραιτηθεί συνέκλιναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρζώνης όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μιλάμε για μια κρίση του ευρώ» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τονίζοντας ότι «οι Ιταλοί έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις καταστάσεις και γι' αυτό δεν ανησυχώ».
«Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ιταλίας ή στις ιταλικές τράπεζες» δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε «τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι τα προβλήματα που είχαμε χθες και θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται.
Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί.
Οπότε ας περιμένουμε για το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας».
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin επεσήμανε ότι «η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όλα αυτά δεν θα έχουν επίπτωση στην αποφασιστικότητα μας να αντιμετωπίσουμε τις ευρωπαϊκές δυσκολίες».
Τέλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici δήλωσε ότι «η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια αξιόπιστη χώρα.
Είμαι σίγουρος, ότι οι ιταλικές αρχές έχουν τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση». 

(πρώτη ενημέρωση 5 Δεκεμβρίου 2016, 00:04)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης