Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα - Φορολογικός παράδεισος η Βουλγαρία

tags :
Reuters: Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα - Φορολογικός παράδεισος η Βουλγαρία
Με φορολογικό συντελεστή 10% και φόρο 5% στην διανομή κερδών στα μερίσματα, η Βουλγαρία αποτελεί παράδεισο για τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες
Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία και τη λιτότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του επιχειρηματία Προκόπη Μακρή, ο οποίος έκλεισε την επιχείρηση με έπιπλα που διατηρούσε στην Αθήνα και άνοιξε λογιστικό γραφείο στη Βουλγαρία.
Όπως δηλώνει στο Reuters, «στην Ελλάδα μας βομβαρδίζουν με μέτρα.
Οι Σύροι φεύγουν από τη χώρα τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν... Οι Έλληνες κάνουν το ίδιο».
Με φορολογικό συντελεστή 10% και φόρο 5% στην διανομή κερδών στα μερίσματα, η Βουλγαρία αποτελεί παράδεισο για τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Στη χώρα τους επιβαρύνονται με 70% ίσως και περισσότερο επί των κερδών και των εισοδημάτων τους σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και έξτρα "χαράτσια", σημειώνει το Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την τελευταία διετία και ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls, το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ενταθεί.
Πολλοί Έλληνες βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και φεύγουν για την Βουλγαρία και την Κύπρο, στερώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα έφθασαν τις 17.000 το 2016, από περίπου 2.000 το 2010.
H ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα φυγής και να συλλάβει την φοροδιαφυγή εταιριών που απλώς αλλάζουν έδρα διατηρώντας την παραγωγή τους στην Ελλάδα, σχεδιάζει σειρά ελέγχων.
Εκτιμά ότι ένας αριθμός εταιριών που έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία είναι "εταιρίες σφραγίδα" που διατηρούν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, επικεφαλής της γενικής γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, «πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες ίσως είναι περισσότερο ενεργές οικονομικά στην Ελλάδα.
Ίσως σύντομα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να φορολογούνται και στις δύο χώρες, συν τα πρόστιμα», προειδοποιεί.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης