Τελευταία Νέα
Οικονομία

"Συμφωνία" σε MoU αλλά ακόμη στον αέρα εργασιακά και εξωδικαστικός συμβιβασμός επιχειρηματικών χρεών

tags :
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για διάστημα τουλάχιστον δύο-τριών εβδομάδων μέχρι να επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες 04:22 διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές πάνω στο νέο κείμενο συμφωνίας (MoU) με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πρόοδο των συζητήσεων που συνέταξαν οι θεσμοί.
Στη βάση αυτού του κειμένου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ολονύχτιες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν προϋποθέσεις σύγκλισης επί συγκεκριμένων ανοιχτών θεμάτων πριν από την αναχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου σήμερα 22/11 από την Αθήνα.
«Λευκός καπνός» δεν βγήκε χθες από το Χίλτον και αναγκαστικά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
Η επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Euro Working Group της ερχόμενης Δευτέρας 28 Νοεμβρίου ή, το αργότερο, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, λόγω της μεγάλης απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές.
Στην εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών καταγράφεται και επίσημα πλέον η πρώτη εμπλοκή.
Η λεγόμενη «φορολογική τρόικα», δηλαδή τα κλιμάκια των πιστωτών που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά θέματα, τίναξε χθες στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εγείροντας θέμα απώλειας φορολογικών εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ αν προχωρήσει το σχέδιο για «κούρεμα» χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των δανειστών.
Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που υποστήριζε ότι οι συζητήσεις των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Δ. Παπαδημητρίου και Γ. Σταθάκη «οδήγησαν σε ουσιαστική σύγκλιση», στην πραγματικότητα οι συζητήσεις διακόπηκαν χθες το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκαν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού που επρόκειτο να ακολουθήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για διάστημα τουλάχιστον δύο-τριών εβδομάδων μέχρι να επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών και θα συνεχιστούν αφού πρώτα η ελληνική πλευρά στείλει γραπτώς τα στοιχεία και τις αντιπροτάσεις που ζητήθηκαν από τους δανειστές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κλιμάκια που είναι επιφορτισμένα με τον δημοσιονομικό έλεγχο εξέφρασαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά στον νέο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών με τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Σήμερα εκτιμάται ότι μέσω διαφόρων ρυθμίσεων χρεών εισπράττονται ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η ανησυχία των δανειστών έχει να κάνει με το αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι αισθητά πιο ευνοϊκές από τις υφιστάμενες και με πολλαπλάσιες μηνιαίες δόσεις (π.χ. 300-450 δόσεις αντί 100), που τελικά θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ακόμη και αν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενταχθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα έχουν σταματήσει εντελώς να πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να στείλει την ερχόμενη εβδομάδα αντιπρόταση με τις θέσεις της ώστε να πετύχει κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πάντως πως η συγκεκριμένη εμπλοκή δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έχει συμφωνηθεί επί της αρχής και απομένει η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών και η ψήφισή του ώς το τέλος του έτους.
Γεγονός είναι πάντως πως το τελικό σχέδιο του νόμου για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών θα είναι αισθητά αλλαγμένο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Ηδη στο τραπέζι υπάρχει πρόταση εκ μέρους των δανειστών να μπει «κόφτης» στις 50.000 ευρώ αναφορικά με τον ελάχιστο ετήσιο τζίρο που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση εξωδικαστικής διευθέτησης.
Σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν εκτός διαδικασίας οι περισσότεροι από τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μεγάλο ποσοστό των 70.000 μικρών επιχειρήσεων.

Στα εργασιακά, το χάσμα παραμένει αρκετά μεγάλο.
Ο χθεσινός μαραθώνιος της αρμόδιας υπουργού, Εφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έληξε χωρίς πρόοδο στα μεγάλα «αγκάθια», παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ εμμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση της προέγκρισής τους, εξωθώντας στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό και για τις ΔΕΚΟ.
Πρόβλημα αποτελούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα... όνειρα περί επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.
Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές  αφού ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2017 βάζοντας προσωρινό αστερίσκο για το μέρισμα των 300 εκατ. ευρώ που θέλει να διανείμει η κυβέρνηση στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες διατηρούνται οι διαφωνίες για το κενό των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης