Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τουλάχιστον 6.000 επιπλέον «λουκέτα» φέρνει η νέα αύξηση στα τσιγάρα από το 2017

Τουλάχιστον 6.000 επιπλέον «λουκέτα» φέρνει η νέα αύξηση στα τσιγάρα από το 2017
Με τη νέα χρονιά το ένα πακέτο τσιγάρα θα πωλούνται ακριβότερα κατά 50 λεπτά
H 9η κατά σειρά αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα η οποία έρχεται με το νέο έτος θα φέρει επιπλέον 6.000 λουκέτα στα σημεία λιανικής πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα).
Την ίδια στιγμή θα βάλει σε κίνδυνο 60.000 οικογένειες που ζουν από τις μικρές επιχειρήσεις όπως είναι τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα.
Το κυριότερο είναι ότι τα δημόσια έσοδα θα μειωθούν διότι αναμένεται να αυξηθεί η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων.
Με τη νέα χρονιά το ένα πακέτο τσιγάρα θα πωλούνται ακριβότερα κατά 50 λεπτά.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, των μεταποιητών και των περιπτερούχων παρέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο ενώ όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν βάλει στο στόχαστρο τους περιπτερούχους.
Με 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα.
Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα θα αποκτήσει και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού η φορολογία θα φτάσει στο 90%.
«Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ' όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Θεόδωρος Μάλλιος.
Επιπλέον, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει.
Ο κ. Μάλλιος, επισήμανε ότι «με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας».
«Ας κατανοήσουν οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες,αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως», τόνισε ο Β. Μενελεκλής, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού, αναδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραγωγοί στη Θράκη, όπου η ανυπαρξία ακόμα και δικτύων ύδρευσης και αγροτικών δρόμων, αλλά και οι μικροί κλήροι αποκλείουν άλλου είδους καλλιεργειών.
Να σημειωθεί ότι το 2009, τα έσοδα από τα καπνικά ήταν 3,247 δις ευρώ, ενώ το 2015 είχαν «προσγειωθεί» στα 3,035 δις ευρώ!
Και δεν είναι μόνο αυτή η ζημιά.
Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα και η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων, προκάλεσε έκρηξη του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται σε 670 εκατ. ευρώ οι απώλειες από την κυκλοφορία 4 δις λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας! Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η αγορά των λαθραίων τσιγάρων εκτινάχθηκε από το 3% το 2009 στο 19,8% το 2015, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 9,8%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης