Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου η κυβέρνηση - Η Ελλάδα αντέχει έως τον Φεβρουάριο 2017

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου η κυβέρνηση - Η Ελλάδα αντέχει έως τον Φεβρουάριο 2017
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αναπόφευκτα τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, με τους πιστωτές να πιέζουν ήδη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2017
Με τις συζητήσεις, για την κάλυψη των δημοσιονομικών «κενών» μέσω νέων περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα, να κυριαρχούν στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με τα τεχνικά κλιμάκια συνέρχεται την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το Eυrogroup για την αποτίμηση αυτής της κατάστασης.
Πρόκειται για τη νέα …ακτινογραφία επί του ελληνικού προγράμματος την οποία πρόκειται να βγάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε όλα τα ανοικτά «μέτωπα» της δεύτερης αξιολόγησης - η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ για την κυβέρνηση που περιμένει «πως και πως » τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα τις επιτρέψουν μαζί με την ποσοτική χαλάρωση να βγει και πάλι στις αγορές.
Θα προηγηθεί η ενημέρωση της Παρασκευής από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Βέβαια, η συνεδρίαση της Δευτέρας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα καθώς από την στάση την οποία τηρήσει το «μπλοκ» των σκληρών του Eurogroup θα γίνουν ταυτόχρονα γνωστές και οι προθέσεις των δανειστών στην διάρκεια του δεύτερου κύκλου του ελέγχου που θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 του ίδιου μήνα.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αναπόφευκτα τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, με τους πιστωτές να πιέζουν ήδη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2017.
Η κυβέρνηση αντικρούει τις αιτιάσεις στηριζόμενη κυρίως στην υπεραπόδοση των εσόδων που καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2016, επιχειρώντας να πείσει τους πιστωτές πως υπάρχουν στοιχεία πάγιου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα στη ροή των εσόδων.
Οι πιστωτές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2017, εκτιμώντας πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πάντως συγκρατημένα αισιόδοξα και θεωρούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη διετία 2017 - 2018.
Άλλωστε δρομολογούνται ήδη παρεμβάσεις, με επανεξέταση κοινωνικών επιδομάτων, με τη διαδικασία της επισκόπησης των δαπανών (spending review) ενώ στο τραπέζι παραμένει και το θέμα περικοπών 400 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες.
Πέραν των δημοσιονομικών, για τους πιστωτές στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά ο «καυτός» φάκελος των εργασιακών.
Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για το οικονομικό επιτελείο το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, το οποίο έχει δημοσιονομικό κόστος 118 εκατ. ευρώ.
Οι επιτελείς είχαν υποσχεθεί στο κουαρτέτο ότι θα βρουν ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι δανειστές θεωρούν ρεαλιστικό αυτό το σενάριο τοποθετώντας την συμφωνία για τα μέσα Ιανουαρίου του 2017.
Άλλωστε, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα έως το τέλος Φεβρουαρίου ακόμα και χωρίς τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα με αυτή την καθυστέρηση δεν είναι μόνο ότι πηγαίνουν και οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος αλλά ότι καθίστανται ακόμη πιο αντίξοες, για την ελληνική πλευρά, οι συνθήκες στην Ευρώπη.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ως τις 22 Οκτωβρίου), θα οδηγήσουν σε σκληρότερη στάση έναντι της χώρας μας, κάτι που ήδη έχει φανεί και από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:18, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης