Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοικτές «πληγές» για την αγορά καπνικών το λαθρεμπόριο και η υπέρβαρη φορολογία

Ανοικτές «πληγές» για την αγορά καπνικών το λαθρεμπόριο και η υπέρβαρη φορολογία
Ο κλάδος του καπνού στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας
Υψηλά εμπόδια για την υγιή λειτουργία της αγοράς καπνικών αποτελούν το λαθρεμπόριο και η πολύ βαριά φορολογία, καθώς η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει αμφότερα.
Ο κλάδος του καπνού στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, συνειστώντας ταυτόχρονα συνδυασμό εξωστρέφειας, απασχόλησης και συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα.
Ενδεικτικά:

 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (3,1 δισ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ το 2015) συνεισφέρει ο κλάδος των καπνικών προϊόντων.

 60.000 οικογένειες εργαζομένων απασχολούνται στον κλάδο καπνού, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των εργατών στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, των εργαζομένων στη μεταποίηση και την καπνοβιομηχανία καθώς και των λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων (περίπτερα/ψιλικά).

Μετά από επτά χρόνια συνεχών αυξήσεων (οκτώ στο σύνολο, συμπεριλαμβανόμενης της τελευταίας αύξησης του ΦΠΑ / Ιουν’16) στους φόρους των καπνικών προϊόντων, σήμερα (πριν την εφαρμογή της επερχόμενης αύξησης /Ιαν ‘17), η μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα έχει φτάσει το 84%, την ίδια στιγμή που το παράνομο εμπόριο έχει ξεπεράσει το 20% της αγοράς.
Ως αποτέλεσμα, η νόμιμη αγορά έχει συρρικνωθεί κατά 50%, επιφέροντας το κλείσιμο 10.000 περιπτέρων και πλήττοντας έτσι άμεσα και τα δημόσια έσοδα.
Αν τελικά εφαρμοστεί η αύξηση του φόρου τον Ιανουάριο του 2017 τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς θα οδηγήσει σε:

 Αύξηση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης στα τσιγάρα στο 90%!

 Αύξηση των λιανικών τιμών κατά 40 – 50 λεπτά το πακέτο με αποτέλεσμα.

Στον απόηχο του παραπάνω, το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευθεί εκ νέου εις βάρος της νόμιμης αγοράς, η οποία θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ αναμένεται να
θα υπάρξει μεγάλη πίεση στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές.
Επίσης, ακόμα περισσότερα περίπτερα θα κλείσουν και τα εκτιμώμενα 120 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα δεν θα έρθουν ποτέ!
Αντίθετα, θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων (πλέον των 150 εκ. ευρώ), δημιουργώντας νέο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών.
Ενδεικτική είναι η πορεία των κρατικών εσόδων από το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των προϊόντων καπνού, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιουλ-Σεπ).
Την περίοδο δηλαδή, που ακολούθησε την αποθεματοποίηση /προ φορολόγηση που απεικονίζεται στα έσοδα του Ιουνίου, ενόψει τότε της επικείμενης αύξησης των συντελεστών του ΕΦΚ.
Η υστέρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι δραματική, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η συγκομιδή αυτού του τριμήνου/μηνών είναι από τις χαμηλότερες την τελευταία επταετία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης