Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 η δημοπρασία για νέα φωτοβολταϊκά από την ΡΑΕ

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 η δημοπρασία για νέα φωτοβολταϊκά από την ΡΑΕ
Στόχος να ξεπαγώσει η αγορά και να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταικά συστήματα, ελπίζουν ότι θα κινητοποιήσουν το υπουργείο Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσω της πρώτης πιλοτικής δημοπρασίας για την εγκατάσταση νέων μονάδων συνολικής ισχύος 40 MW, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τον πρωτοπόρο μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και προβλέπεται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα (κάτι ανάλογο συνέβη και στην πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ για τη διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ), έδωσε σε δημόσια διαβούλευση που λήγει αύριο (Τρίτη 1 Νοεμβρίου) την προκήρυξη του πιλοτικού διαγωνισμού για τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή, ο οποίος επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών εγγυημένων τιμών αποζημίωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και παράλληλα να αναζωογονήσει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Έτσι ο πρώτο πιλοτικός διαγωνισμός αφορά μόνο φωτοβολταικά συστήματα και εφόσον το εγχείρημα επιτύχει θα επεκταθεί και στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προσφορές τους για το ύψος της εγγυημένης τιμής του ρεύματος που κρίνουν αναγκαία ώστε να είναι βιώσιμη η επένδυση τους.
Ο διαγωνισμός αφορά δυο κατηγορίες έργων και συγκεκριμένα:
• Έργα έως και 1 MW για τα οποία δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 4-7 MW.
• Έργα άνω του 1 MW που πρέπει να διαθέτουν άδεια παραγωγής. Σε αυτή την κατηγορία θα δημοπρατηθούν συνολικά από 33 έως 36 MW.
Σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα προσφορών σε κάποια από τις δυο κατηγορίες αυτό θα μεταφερθεί στην άλλη.
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή υποβολής προσφοράς έχει οριστεί στα 104 ευρώ ανά MWh για τις εγκαταστάσεις έως 1 MW και στα 94 ευρώ ανά MWh για τα φωτοβολταικά που υποχρεούνται σε άδεια παραγωγής και είναι άνω του 1 MW.
Τα έργα που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 18 και σε 24 μήνες (για τα μικρά και τα μεγάλα έργα αντίστοιχα), ενώ κάθε μειοδότης θα αποζημιώνεται για την ενέργεια που παράγει με βάση την τιμή που εκείνος προσέφερε και όχι με την υψηλότερη τιμή που θα γίνει αποδεκτή στο διαγωνισμό.
Για τη συμμετοχή στη δημοπρασία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει τέλος 500 ευρώ.
Η πρώτη αυτή δημοπρασία θα αποτελέσει πιλότο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο εξής και εφόσον επιτύχει θα ξεπαγώσει μια αγορά που παραμένει σε λήθαργο τα τελευταία τρία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2012 προστέθηκαν στο σύστημα φωτοβολταικά ισχύος 700 MW και το 2013 επιπλέον 950 MW, τα επόμενα έτη η νέα ισχύς δεν ξεπερνούσε τα 10 MW ανά έτος, ενώ τους προηγούμενους μήνες του 2016 εγκαταστάθηκε μόλις 1MW.
Έτσι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταικών σήμερα ανέρχεται σε 2.094 MW.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης