Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο επίκεντρο του Eurogroup στις 7/11 - Αναλυτικά η ατζέντα της συνεδρίασης

Η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο επίκεντρο του Eurogroup στις 7/11 - Αναλυτικά η ατζέντα της συνεδρίασης
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα
Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, ωστόσο δε θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Αυτό προκύπτει από την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του οργάνου.
Αναλυτικότερα, τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης:

Τραπεζική ένωση - θέματα ζώνης του ευρώ

Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός
Η Ευρωομάδα θα παρακολουθήσει παρουσίαση εκ μέρους της κας Danièle Nouy, Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα τις δραστηριότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) από τον Απρίλιο του 2016 έως τώρα.
Οι παρουσιάσεις γίνονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο: μία συνήθως τον Απρίλιο, μετά την ετήσια έκθεση του ΕΕΜ, και μία το φθινόπωρο.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είναι βασικός πυλώνας της τραπεζικής ένωσης· παρέχει προληπτική εποπτεία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Η εποπτεία διεξάγεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης
Η Πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης κα Elke König θα ενημερώσει την Ευρωομάδας για τις δραστηριότητες του Συμβουλίου μέχρι σήμερα. Οι παρουσιάσεις γίνονται τακτικά κάθε χρόνο.
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (ΕΣΕ) είναι αρχή εξυγίανσης εντός της τραπεζικής ένωσης και μέρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, ο οποίος, εκτός από το εν λόγω Συμβούλιο, αποτελείται και από το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Σκοπός του Μηχανισμού είναι να εξασφαλίσει την εύτακτη εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογουμένους και την πραγματική οικονομία.
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ξεκίνησε τις δραστηριότητές του την 1η Ιανουαρίου 2015.

Θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση: εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας
Η Ευρωομάδα θα διεξαγάγει επακολουθητική συζήτηση για τα εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας. Τον Απρίλιο του 2016, ενέκρινε κατάλογο αρχών για την ουσιαστική και αποτελεσματική βελτίωση αυτών των πλαισίων.

Ελλάδα: δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και έκθεση για την τεχνική βοήθεια της ΕΕ
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Η αποστολή άρχισε στις 21 Οκτωβρίου.
Η Ευρωομάδα θα παρακολουθήσει έκθεση για την τεχνική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, την οποία θα υποβάλει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS). Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 με σκοπό να επικουρεί τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υπηρεσία έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση του προγράμματος της Ελλάδας.

Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα: Κύπρος και Ισπανία
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα πορίσματα της πρώτης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο, η οποία έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, και για τα πορίσματα της 6ης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Ισπανία, η οποία έγινε στα μέσα Οκτωβρίου του 2016.
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα γίνεται αφού περατωθεί το πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς μία χώρα. Παύει δε όταν επιστραφεί το 75% τουλάχιστον του ποσού που δανείστηκε η εν λόγω χώρα. Οι αποστολές εποπτείας μετά το πρόγραμμα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Πληθωριστικές εξελίξεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσουν την αξιολόγηση των πληθωριστικών εξελίξεων της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης