Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τράπεζα με τα «τρύπια» πληροφοριακά συστήματα και η PriceWaterHouseCoopers με το 1 εκατ στερλίνες

Η τράπεζα με τα «τρύπια» πληροφοριακά συστήματα και η PriceWaterHouseCoopers με το 1 εκατ στερλίνες
Στελέχη της τράπεζας αναγκάζονται αντί να ασχολούνται με τη διαχείριση των δανείων να … μεταφράζουν δανειακές συμβάσεις 
Την ώρα που υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια και ότι η προσπάθεια όλων εστιάζεται στην παρακολούθηση και το ξεκαθάρισμα μιας προβληματικής κατάστασης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια εκ των συστημικών τραπεζών ξοδεύονται τεράστια ποσά για υποτιθέμενη παροχή τεχνογνωσίας ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καν εικόνα της πραγματικής κατάστασης του κινδύνου που παρουσιάζει ο κάθε πελάτης.
Ειδικότερα η τράπεζα προσέλαβε πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες την PriceWaterHouseCoopers Λονδίνου έναντι ποσού 1 εκ λιρών το χρόνο προκειμένου η τελευταία να αναλάβει τη μελέτη προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και να εισηγείται λύσεις.
Όπως όμως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η συμβουλευτική αγγίζει τα όρια της … κωμωδίας όπως και η διαδικασία που ακολουθείται.
Συγκεκριμένα στελέχη της τράπεζας αναγκάζονται αντί να ασχολούνται με τη διαχείριση των δανείων να … μεταφράζουν δανειακές συμβάσεις και να τις αποστέλλουν στο Λονδίνο.
Στη συνέχεια τις μελετούν οι νεαροί υπάλληλοι της Price και υποτίθεται ότι εισηγούνται λύσεις αλλά μέχρι στιγμής συντριπτικό ποσοστό των εισηγήσεών τους είναι να γίνουν δικαστικές ενέργειες πράγμα που δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για το πράξεις.
Στην τράπεζα πάντως κορυφαία στελέχη αναφέρουν ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα μια τέτοια σύμβαση πλην ίσως τη «σύσφιξης» των σχέσεων της διοίκησης με την τρόικα.
Την ίδια στιγμή στη εν λόγω τράπεζα υπάρχει σαφής αδυναμία παρακολούθησης του προφίλ των πελατών καθώς τα δάνεια και οι καταθέσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών ως φυσικά πρόσωπα παρακολουθούνται από 4 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα.
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα δεν μπορεί για παράδειγμα να γίνει on line έλεγχος των πολύπλοκων συναλλαγών (καταθέσεις, εγγυητικές, προσωπικά δάνεια, μετοχοδάνεια κλπ) και των εγγυήσεων που έχουν παρασχεθεί.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι κάθε φορά που πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδας η διαδικασία γίνεται με … χειροκίνητο τρόπο από τον τομέα πληροφορικής και χωρίς κανένας να μπορεί να εγγυηθεί για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχονται.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης