Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης στο CNBC: Tο κλείσιμο της β' αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη στο QE

Σταθάκης στο CNBC: Tο κλείσιμο της β' αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη στο QE
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο σωστό μίγμα δημοσιονομικών πολιτικών
Βέβαιος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρόοδο στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης και ακολουθεί τις σωστές πολιτικές, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο σωστό μίγμα δημοσιονομικών πολιτικών, στο οποίο περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολογίας –ιδιαίτερα για τους πλούσιους- και η χαλάρωση των περικοπών στον Δημόσιο τομέα, εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων για εκπλήρωση των όρων του τρίτου μνημονίου, όπως σχολιάζει το CNBC.
Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα συνέδεσε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση με τη συζήτηση για το χρέος αλλά και την ένταξη στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως είπε, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το γεγονός αυτό, εκτός από «φρέσκο» χρήμα που θα φέρει στις τράπεζες, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους ξένους επενδυτές. Θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία είχαν φθάσει σε οριακό επίπεδο και έτσι, αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σ' αυτούς τους τομείς» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χάρη στην αύξηση της φορολογίας σε τμήματα της κοινωνίας, τα οποία επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση των προηγούμενων ετών.
Σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδας και τα τελευταία γεγονότα με την Τράπεζα Αττικής ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι σχέσεις με την κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικές, υπάρχει στενή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο για σειρά θεμάτων ενώ απαντώντας σε ερώτημα αν η κυβέρνηση επιδιώκει με οποιοδήποτε τρόπο την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε:
«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δουλεύουμε πολύ στενά με την τράπεζα της Ελλάδας για όλα τα θέματα, τα NPL's και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για να μην συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.»
«To 2015 είχαμε την αίσθηση, και νομίζω σωστά, πως δεν εφικτό να υπάρξουν άλλες περικοπές στον δημόσιο τομέα –οι μισθοί «κόπηκαν» κατά 40% τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια και οι δημόσιες δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία είχαν φτάσει σε πολύ οριακό σημείο, άρα κάναμε την επιλογή να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές», τόνισε ο κ. Σταθάκης. 
Η κυβέρνηση αποφάσισε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν μέσω «μιας πιο σταδιακής προσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και αύξησης της φορολογίας όπου υπήρχε μικρότερη επίπτωση –δηλαδή στα πιο εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας. 
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.
«Η κυβέρνηση μπορεί να επικρίνεται για το μίγμα των πολιτικών και για μια σειρά ζητημάτων, ωστόσο είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, στην επίτευξη των στόχων ιδιαίτερα σε δημοσιονομικό επίπεδο, και είναι μια κυβέρνηση προσηλωμένη στα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί».
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις,  σύμφωνα με τις οποίς η ΝΔ καταγράφει ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μεικτά μηνύματα και πως «ένα ισχυρό μήνυμα» είναι πως η κυβέρνηση «εξακολουθεί να έχει ευρεία στήριξη».
«Αυτό δείχνει πως υπάρχει μια αντίληψη πως θα πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της και να αναπτύξει μια-μια τις πολιτικές της», τόνισε.
Παραδέχθηκε ωστόσο πως είναι «κατανοητό» να υπάρχει δυσαρέσκεια για το ότι η πρόοδος επιτελείται «υπό πολύ αυστηρούς όρους».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης