Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος οι ξενοδόχοι για τις μονάδες τους - Λουκέτα φοβάται η Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος οι ξενοδόχοι για τις μονάδες τους - Λουκέτα φοβάται η Ομοσπονδία Ξενοδόχων
Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκαλούν «τρόμο» στους ξενοδόχους
«Σοκ και δέος» περιμένει τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων αφού καλούνται να καταβάλλουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ.
Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκαλούν «τρόμο» στους ξενοδόχους που διαπίστωσαν ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και σε κάποιες περιπτώσεις έχει τριπλασιασθεί.
Μία ξενοδοχειακή μονάδα 2000 τ.μ. στην Κεφαλονιά φέτος θα πληρώσει 12.000 ευρώ έναντι 6.000 ευρώ πέρυσι.
Το τίμημα εξαρτάται από αρκετούς συντελεστές έχοντας ως βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου στην οποία προστίθεται και ο συμπληρωματικός φόρος.
Ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ.( 250 μέτρα από τη θάλασσα) πέρυσι πλήρωσε 10.000 ευρώ και φέτος ο ΕΝΦΙΑ εκτινάχθηκε στις 28.000 ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, είπε στο bankingnews ότι στα νομικά πρόσωπα δηλαδή οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και στο 300%.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποστηρίζει ότι το επιπλέον κόστος του ΕΝΦΙΑ θα καλυφθεί από τα κέρδη της επιχείρησης ή σε άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλλει το χέρι στη τσέπη και στα διαθέσιμα κεφάλαια αν υπάρχουν.
Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά ότι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία θα στερήσει από ρευστότητα την επιχείρηση και υποστηρίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες δόσεις στην εφορία.
Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων θα πρέπει να μειώσουν τα κόστη τους και κυρίως να περιορίσουν το προσωπικό τους ή θα μειώσουν τη σαιζόν λειτουργίας το 2017.
Επιπλέον το εγχώριο τουριστικό προϊόν γίνεται πιο ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το κυριότερο οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σε θέση να δώσει καλύτερα τουριστικά πακέτα.
Ο γενικός γραμματέας κ. Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά τα δύσκολα είναι μπροστά για τον ξενοδοχειακό κλάδο εξαιτίας αύξησης της φορολογίας και των συντελεστών ΦΠΑ.
Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων υποστηρίζει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ εκτελεί εν ψυχρώ τις χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας – μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους – τινάζει στον αέρα την ήδη βεβαρημένη οικονομική τους θέση και σε συνδυασμό με το σύνολο των πρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων που τις καταπλακώνουν, θα έχει ολέθριες συνέπειες.
Θα οδηγήσει σε λουκέτα, σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, σε σημαντική υστέρηση του εισοδήματος που μέσω των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διαχέεται στους τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και εν τέλει, σε μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για το κράτος.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης και των άλλων νησιών που φιλοξένησαν πρόσφυγες θα επωμιστούν τον διπλάσιο ΕΝΦΙΑ έχοντας στην ουσία μειωμένα έσοδα από τη φετινή σαιζόν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης