Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην διαχείριση αποβλήτων του ΟΛΠ

Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην διαχείριση αποβλήτων του ΟΛΠ
Oι παρεμβάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας εγείρουν σοβαρά ζητήματα
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΛΠ έχει περάσει στον έλεγχο της Cosco, oι παρεμβάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας εγείρουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την διαφανή λειτουργία αλλά και την οικονομική αποτελεσματικότητα στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Συγκεκριμένα με επιστολή του Υπουργείου Ναυτιλίας που κοινοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου προς τον ΟΛΠ και τον πρόεδρο του κ. Wan Min αναφέρει ότι τα όσα ζητά η διοίκηση του ΟΛΠ για την διαχείριση των αποβλήτων είναι ευθέως αντίθετα με τις αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας.
Πρόκειται για τις αποφάσεις με αριθμό 3122.03-1.2/68586/16 και 1000.0/68210/2016.
Μάλιστα η σχετική επιστολή όπως αναφέρει σημειώνει ότι παραβιάσεις των εν λόγω αποφάσεων επιβάλουν τις κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Η όλη διαδικασία όμως έχει ένα υπόβαθρο  σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων καθώς η ανάθεση της διαχείρισης των αποβλήτων έχει ολοκληρωθεί με ανοιχτό διαγωνισμό.
Με βάση την εθνική νομοθεσία η ΚΥΑ 8111.1/09 με ερμηνευτική εγκύκλιο 8136/2014 ο ΟΛΠ έχει ανακηρύξει δύο αναδόχους , έναν για την διαχείριση των στερεών την Antipollution και έναν για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων την HEC.
Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική  Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρονται τα εξής όσον αφορά την παραλαβή αποβλήτων:
 - Οι φορείς διαχείρισης λιμένων εξασφαλίζουν τη διάθεση λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής, κατάλληλων για να καλύψουν τις ανάγκες των πλοίων που χρησιμοποιούν συνήθως τον λιμένα.
 - Για την παραλαβή και διάθεση των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις καταρτίζεται και εφαρμόζεται για κάθε λιμένα κατάλληλο σχέδιο.
Τα σχέδια καταρτίζονται με ευθύνη των φορέων διαχείρισης λιμένων   
Τα σχέδια ευκολιών υποδοχής αναθεωρούνται κάθε 3 χρόνια.
Ο ΟΛΠ προχώρησε στην αναθεώρηση του σχεδίου που υπέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας τον Οκτώβριο του 2014.
Στις 3 Αυγούστου του 2016 και έπειτα από καθυστερήσεις το σχέδιο του ΟΛΠ εγκρίθηκε από το Υπουργείο με εξαιρέσεις σε σχέση με την διαχείριση αποβλήτων που προέρχονται από επιχειρήσεις απορρύπανσης και αυτών που προέρχονται από επισκευή πλοίων.
Προκύπτουν δύο ζητήματα, γιατί κατα αρχάς στοχοποιήθηκαν οι δυο αυτες κατηγορίες και αν αυτό είναι σύννομο σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που λειτουργεί ο ΟΠΛ υπό την Cosco.
                 
 Τι προσδιορίζει τo νομικό πλαίσιο

Πίσω όμως από αυτήν την διαδικασία και την παρέμβαση του Υπουργείου σε ζητήματα που εκ του νόμου διαχειρίζεται ο ΟΛΠ κρύβεται μια σύγκρουση συμφερόντων που επιχειρεί να ανατρέψει τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας του ΟΛΠ και να βάλει από την πίσω πόρτα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έμειναν απέξω όταν διενεργήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.
Σύμφωνα με το Νόμο 4404/2016 που αφορά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ το Ελληνικό Δημόσιο χορηγεί στον ΟΛΠ το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των στοιχείων της Παραχώρησης καθ όλη την Διάρκεια της Παραχώρησης.
Το Δικαίωμα επιτρέπει ενδεικτικά στον ΟΛΠ να έχει πρόσβαση σε χώρους της θαλάσσιας λιμενικής ζώνης και να τους χρησιμοποιεί με σκοπό την άσκηση των δικαιωμάτων του.
Να χρησιμοποιεί τα Στοιχεία Παραχώρησης για τις δραστηριότητες του ΟΛΠ και την επέκταση των λειτουργιών του ΟΛΠ που συνίστανται στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων
Αναφέρεται επίσης ότι ο ΟΛΠ θα υπέχει με δικό του κίνδυνο και έξοδα υποχρέωσης για την παροχή όλων των υπηρεσιών και των παρεπόμενων υπηρεσιών που απαιτούνται Αυτές οι παρεπόμενες υπηρεσίες για τις οποίες υπέχει υποχρέωση ο ΟΛΠ περιλαμβάνουν την υποδοχή απορριμμάτων που προέρχονται από τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της υποδοχής ιλύος και αποβλήτων πετρελαίου της απόρριψης και της υποδοχής απορριμμάτων όπως επίσης και της υποδοχής των καταλοίπων φορτίου.
 Προκύπτει δηλαδή σαφώς ότι το υπουργείο επιχειρεί να καπελώσει τον ΟΛΠ στα ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων με τρόπο που αντιβαίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης