Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Το 2016 υπάρχουν εμφανή στοιχεία αντιστροφής της οικονομίας - Προσδοκούμε μεγάλη μεταστροφή

Σταθάκης: Το 2016 υπάρχουν εμφανή στοιχεία αντιστροφής της οικονομίας -  Προσδοκούμε  μεγάλη μεταστροφή
«Όλοι προσδοκούμε ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης
«Το 2016 υπάρχουν εμφανή στοιχεία αντιστροφής της οικονομίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε εμπόρους και επαγγελματίες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, «το δεύτερο τρίμηνο είχε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εξαγωγές επέδειξαν μια εξαιρετική δυναμική, σταθεροποιήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, μειώθηκε περαιτέρω η ανεργία έστω και δύο δυόμιση μονάδες».
«Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας, όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα» τόνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η οικονομία «άντεξε» το 2015, που ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά» καταγράφοντας «οριακή ύφεση» και το 2016 υπάρχουν ενδείξεις «μεταστροφής» προς την ανάκαμψη.
 «'Αρα θεμελιώνεται εν πολλοίς η ιδέα, ότι είμαστε σε αυτό το σημείο μεταστροφής και προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας, όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τόνισε δε, πως  «όλοι προσδοκούμε ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας.
Μπροστά μας θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη, οι προβλέψεις μιλούν για 2,5- 2,7 σε ετήσια βάση, από τώρα μέχρι το επόμενο δωδεκάμηνο, αυτό δεν αρκεί, η ανάκαμψη πρέπει να επιταχυνθεί -και εκεί χρειάζεται ακόμη πάρα, πάρα, πολύ δουλειά- και ταυτόχρονα να είναι δίκαιη».
Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του μήνα.
Όπως είπε,«κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του Α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις».
Επιπλέον, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Ο υπουργός ανέφερε πως ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ότι «εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να  αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.
Όπως είπε, «σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης