Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο ηλεκτρονικό «σούπερ όπλο» του δημοσίου θα περνά από «ακτινογραφία» καταθέσεις - εισοδήματα μέσα σε 24 ώρες

Νέο ηλεκτρονικό «σούπερ όπλο» του δημοσίου θα περνά από «ακτινογραφία» καταθέσεις - εισοδήματα μέσα σε 24 ώρες
Με βάση αυτό το σύστημα οι φορολογικές αρχές θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν αναλυτική εικόνα....
Ελέγχους - εξπρές σε καταθέσεις και δηλωθέντα προβλέπει νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης αυτών στοιχείων που δημιούργησε ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ).
Με βάση αυτό το σύστημα οι φορολογικές αρχές θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν αναλυτική εικόνα για το αν υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι υπόχρεοι στο φορολογικό έντυπο Ε1 με αυτά που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες.

Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» της ΓΓΔΕ, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα δουλεύει ως εξής:

1.       Σε πρώτη φάση, και μέσα σε λίγες ώρες, το σύστημα μαζεύει και επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις καταθέσεις του φορολογούμενου.

2.       Στη συνέχεια παρακολουθούνται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του υπόχρεου το προηγούμενο διάστημα.

3.       Ο έλεγχος επεκτείνεται και στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, repos κ.ά.

4.       Τα δεδομένα από τις τράπεζες αφού γίνουν ένα «πακέτο» στη συνέχεια αυτά διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που δεν διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα όταν στο παρελθόν απαιτούνταν ακόμη και μήνες για κάτι ανάλογο, το σύστημα «ειδοποιεί» για το αν υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Να σημειωθεί ότι το νέο αυτό σύστημα παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών , χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
  «Ντεμπούτο» θα κάνει με την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και όσων έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό στο διάστημα 2000-2012.
Εν τω μεταξύ, φοροελεγκτική επίθεση για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής εξαπολύει το ΣΔΟΕ.  Στο επίκεντρο των 200 ελεγκτών, που έχουν απομείνει στο Σώμα, μετά τη μετακίνηση 500 υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκονται υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά και διαχειριστικοί έλεγχοι σε δημόσιους λειτουργούς.
Έμφαση δίνεται και σε υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και σε έρευνες νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ θα κάνει τις εξής έρευνες:  

1. Διαφθοράς Δημοσίων λειτουργών.
Στο στόχαστρο βρίσκονται πολιτικοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι δημοσίων οργανισμών, λοιπές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος η αποκάλυψη περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος μέσω της διενέργειας ελέγχων δημοσίων δαπανών και ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν συναλλαγές και δραστηριότητες, ως προϊόν μορφών διαφθοράς δημοσίων λειτουργών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα. Το 2015 άνοιξαν στο ΣΔΟΕ 200 νέες υποθέσεις  διαφθοράς δημοσίων λειτουργών.

2. Για τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων που αναφέρονται σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις.
Μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε συνεργασία με την OLAF  πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη.

3. Για υποθέσεις απάτης σε βάρος των εθνικών δημοσιονομικών συμφερόντων, της εθνικής οικονομίας καθώς και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.  

4. Για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας – πνευματικά δικαιώματα.
Το 2015 διενεργήθηκαν έλεγχοι  σε 243 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν 5.073 παραβάσεις ύψους 553.964 ευρώ, ενώ εστάλησαν εκθέσεις ελέγχων στις αρμόδιες ΔΟΥ.

5. Νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για τη διερεύνηση των υποθέσεων διενεργούνται εξειδικευμένες και μεγάλης έκτασης ελεγκτικές επαληθεύσεων, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Επίσης γίνεται έλεγχος της κίνησης του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς και ο έλεγχος τυχόν επενδύσεων στις οποίες έχουν προβεί τα ως άνω πρόσωπα, προκειμένου, κατόπιν επεξεργασίας, να προσδιορισθεί το σύνολο της πραγματικής περιουσίας αυτών και εν συνεχεία να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς εντοπισμό αδήλωτης φορολογητέας ύλης.  

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης