Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιολόγηση δανειστών: «Ποδαρικό» με κόντρα για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου

Αξιολόγηση δανειστών: «Ποδαρικό» με κόντρα για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου
Ο έλεγχος που ξεκίνησε χθες και θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες αφορά συνολικά 58 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος 
Με διαφωνίες ως προς τα τρία πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Γάλλο τεχνοκράτη Ζακ Λε Παπ στο Εποπτικό Συμβούλιο του νέου υπέρ Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης που σήμερα εισέρχεται στην «καρδιά» του «πακέτου» με τις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις.
Ο έλεγχος που ξεκίνησε χθες και θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες αφορά συνολικά 58 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος (15 από την πρώτη αξιολόγηση +43 από την δεύτερη) οπότε και το ποσό της δόσης που διεκδικεί η Αθήνα ανέρχεται σε 8,9 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ υποδόση +6,1 δισ. ευρώ δεύτερη δόση).
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη (ο οποίος χθες απουσίαζε λόγω ΔΕΘ) με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει οριστεί για σήμερα στις 10 το πρωί.
Απέναντι τους θα είναι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, που έφτασε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα.
Η ατζέντα της συζήτησης είναι γνωστή από το καλοκαίρι και έτσι οι δύο πλευρές έρχονται «διαβασμένες» σε αυτή την συνάντηση στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν από τα κόκκινα δάνεια μέχρι τον προϋπολογισμό του 2017 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2017 - 2020).
Η συνέχεια θα δοθεί με τα ενεργειακά όπου ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα συζητήσει με τους θεσμούς κορυφαία ζητήματα όπως η απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, η υπογραφή των συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές κ.ά.
Τα προαπαιτούμενα σε αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά και μαζί τους η κατάργηση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και νέων επιστημόνων συγκαταλέγονται στα πλέον δύσκολα αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι θα ξεπερασθούν και ότι τόσο η ενδιάμεση όσο και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν πολύ γρήγορα.
Άλλωστε, η καθυστέρηση δεν ευνοεί κανένα, καθώς όσο καθυστερεί η αξιολόγηση αλλά τόσο πίσω πηγαίνει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα πράγματα χθες δεν ξεκίνησαν με το δεξί ως την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους τρεις Ελληνες που θα βρεθούν δίπλα στον Γάλλο Λε Παπ με τους πιστωτές να διαφωνούν με τις μέχρι τώρα προτάσεις - εισηγήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Δεν αποκλείεται το θέμα να λυθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Χθες, συζητήθηκε και η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Ταμείο.
Το επικαιροποιημένο τρίτο Μνημόνιο προβλέπει να περάσουν στο Ταμείο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές και Αττικό Μετρό.
Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με τον Γενικό Γραμματέα Διαθφοράς, Γιώργο Βασιλειάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν συστάσεις για ονομαστικοποίηση των κουπονιών από το πρώτο ευρώ και ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι θα ρωτήσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν αυτό είναι σύννομο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης