Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουντής: Η Ελλάδα έχασε 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup του Μαΐου

Χουντής: Η Ελλάδα έχασε 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup του Μαΐου
«Το τεράστιο αυτό ποσό όμως, δυστυχώς χάθηκε για τον ελληνικό λαό, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», καθιστά σαφές ο ευρωβουλευτής
Κοντά στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχασε η Ελλάδα, με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, τονίζει ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, με βάση απάντηση που του έδωσε ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση του Moscovici, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση να καταβάλουν στη χώρα μας χρήματα που ισοδυναμούν με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Τα εν λόγω κέρδη επιστρέφονταν στην Ελλάδα με βάση παλαιότερη συμφωνία, που είχε γίνει στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, όμως η ρύθμιση κανονικά εξέπνευσε με τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015.
Κατά τον ευρωβουλευτή, η απάντηση του Moscovici υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τρία ολόκληρα χρόνια, απολεσθέντα κέρδη που υπολογίζει στα 6 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα «δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ», «χάθηκαν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου αναφέρεται ως πιθανό μέτρο χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ελλάδας η αποκατάσταση των μεταφορών των εν λόγω ομολογιακών κερδών σε λογαριασμό του ESM από το οικονομικό έτος 2017, κι όχι επιστροφή τους στα ελληνικά ταμεία.
Ο κ. Χουντής κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «απέκρυψε» από τον ελληνικό λαό την απώλεια των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, καταγγέλλοντας ότι η Αθήνα εσκεμμένα άφησε να εννοηθεί ότι «τα χρήματα θα μας αποδοθούν αναδρομικά από το 2018 και μετά».
«Το τεράστιο αυτό ποσό όμως, δυστυχώς χάθηκε για τον ελληνικό λαό, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», καθιστά σαφές ο ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά η απάντηση του Pierre Moscovici:
«Τον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωομάδα συμφώνησε ατύπως να μεταφερθούν στην Ελλάδα ποσά ισοδύναμα με τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση της «αυστηρής εφαρμογής από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών μέτρων κατά την περίοδο του προγράμματος.» Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι τα εν λόγω ποσά «θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο της επόμενης επιτυχούς επανεξέτασης μετά το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μετά την 1η Ιουλίου». Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μετέφεραν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2 δισ. EUR από το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP) το 2013.
«Δεν υπήρξε επιτυχής επανεξέταση που να ολοκληρώθηκε μετά την 1η Ιουλίου 2014 και μέχρι τη λήξη του προγράμματος του ΕΤΧΣ στις 30 Ιουνίου 2015, όταν έληξαν όλες οι σχετικές με το πρόγραμμα διευθετήσεις. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφότου εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ.
«Στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα εξέφρασε την προσδοκία να εφαρμοστεί πιθανή δέσμη μέτρων μετά την επιτυχή εφαρμογή του νεοπαγούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Τα εν λόγω μέτρα θα «εφαρμόζονταν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα.» Ένα από τα εν λόγω μέτρα ήταν η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης